Societat

Un nen, ferit a Barcelona en cedir les fustes d'uns jocs

L'accidentat es va fer lesions lleus en caure d'una plataforma que es va desplomar en trencar-se una travessa

El conjunt, en mal estat, tenia defectes de manteniment, competència de l'empresa Urbe

Un nen de 12 anys va resultar ferit lleument dijous a la tarda a causa d'un accident als jocs infantils de la plaça de Meguidó, al barri de Sant Genís de Barcelona. El nen va caure quan una plataforma de fusta es va enfonsar en cedir una de les travesses que la sostenia, segons han explicat a aquest diari el seu pare i membres de l'Associació de Veïns de Sant Genís. El sinistre es va produir 24 hores abans que l'Ajuntament emetés, divendres, un comunicat garantint “la qualitat en el manteniment de les àrees de joc infantil de la ciutat” com a reacció a una informació d'El Punt Avui que constatava incompliments de la contracta per part de l'empresa Urbe SBD, responsable de la supervisió dels parcs per la canalla de sis districtes de la ciutat, entre els quals el d'Horta-Guinardó, on hi ha la plaça de Meguidó. En la seva nota, l'Ajuntament no va fer cap esment de l'accident del dia abans, i del qual aquest diari es va assabentar ahir.

El sinistre es va produir a quarts de sis de la tarda, i el nen va haver de ser atès a l'hospital de la Vall d'Hebron d'un traumatisme al tòrax provocat pel cop que es va donar amb una de les tanques de fusta laterals dels jocs i d'una ferida superficial que es va fer a l'altura de l'estómac en clavar-se un clau i que li va comportar un punt de sutura. El seu pare, Ricardo González, sospesava ahir posar una denúncia o, si més no, presentar una queixa al consistori.

Segons explica Gisela Carrilero, de l'AV de Sant Genís, quan l'entitat veïnal va informar el tècnic de barri de l'Ajuntament del sinistre, també li va facilitar diverses fotografies preses el mateix dijous del castell, el joc sinistrat, per evidenciar el mal estat d'aquest. En les instantànies es poden apreciar altres defectes de manteniment, com ara peces metàl·liques i claus o cargols deformats i diverses fustes trencades i que, com a única reparació, havien estat tapades amb cinta adhesiva. Divendres, operaris d'Urbe van reparar la plataforma caiguda i, a més, van reemplaçar nombrosos llistons que fins llavors només s'havien encintat. Ahir al matí, però, encara en quedaven d'estellats. El que no pot reparar Urbe són els defectes estructurals, i algunes parts del castell, com ara l'escala, estan completament deformades.

L'Ajuntament va assegurar, mitjançant un portaveu, que avui tindrà un informe que ha encarregat sobre les causes del sinistre, i que el mateix dijous al matí s'havia efectuat una reparació, que no va precisar, en un joc del mateix parc. El consistori va afegir que, a més dels controls diaris que se suposa que fa Urbe, els jocs passen una revisió trimestral, que en el cas que ens ocupa tocava la setmana vinent. La darrera, feta el 30 de desembre, la va superar, tot i que l'entitat col·laboradora de l'administració, responsable d'aquestes revisions –i de testar la feina de les empreses que fan el manteniment dels jocs a Barcelona, Urbe i Fomento de Construcciones y Contratas– va apuntar que el conjunt presentava algun desgast de materials. L'estat de plataformes, panells, pals i esglaons, però, va ser considerat correcte.

Una de les denúncies que empleats d'Urbe van fer el febrer a l'Ajuntament, i de les quals El Punt Avui es va fer ressò divendres, és que no es feien les cinc revisions setmanals a què l'empresa està compromesa. Urbe, amb seu a Sabadell, des d'on surten cada dia els operaris, destina vuit vehicles al servei: un per renovar els sorrals, un pels pintors, un per a reparacions i cinc que fan les supervisions rutinàries. Per complir amb la contracta i repassar cada dia les 330 àrees de joc assignades, cadascuna d'aquestes cinc brigades –com a mínim fins fa uns dies unipersonals– hauria de revisar-ne 66 cada jornada.

Els fabricants denuncien deixadesa

Ahir mateix, l'Associació Espanyola de Fabricants de Mobiliari Urbà i Parcs Infantils (Afamour) va denunciar que el 20% de les àrees d'esbarjo per a nens està en mal estat “per falta de manteniment”, i que la inversió en aquestes àrees ha caigut un 25% anual des del 2010, informa Europa Press. L'associació adverteix que hi ha “defectes greus que comprometen la seguretat dels nens”, entre els quals, estelles en les fustes –com les detectades als jocs de la plaça Meguid–, cargols fluixos, esquerdes en sòls de seguretat, desgast en components com ara cordes i l'aparició d'arestes tallants. La reducció de pressupost no és el cas, però, de l'Ajuntament de Barcelona, que l'any 2010 va adjudicar les dues contractes per al manteniment dels jocs infantils fins al 2014 a Fomento de Construcciones y Contratas i a Urbe per 3,38 i 3,21 milions d'euros, respectivament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a