Societat

La contraportada

Quilòmetres de força

Dos joves d'Olot participen en la redacció de la novel·la ‘250 quilòmetres', amb les vivències de nois i noies com ells que tenen malalties cròniques

En Quim –el cognom no importa– és un noi que lluita contra una malaltia crònica important –també és igual quina– i ha de fer en cotxe els 250 quilòmetres que hi ha entre el Pallars i un hospital de Barcelona. En aquesta lluita, rep bones notícies del seu procés, ha d'encaixar les dolentes i passa tot tipus d'estones, moments en què la força és la seva arma per tirar endavant, moments de debilitat, etcètera. En Quim és el protagonista de la novel·la 250 quilòmetres, de Víctor Panicello i del consell de joves de l'hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, que és premi Columna Jove 2012 i que ha estat prologada pel defensa del Barça Éric Abidal.

En Quim és un personatge de novel·la –només el nom és real, i és un homenatge dels seus companys després de la seva mort–, però, no ho són pas la Núria Melero i l'Adrià Morchon, dos joves olotins dels instituts Montsacopa i La Garrotxa que tenen una malaltia crònica important i que, juntament amb altres col·legues seus d'hospital, han ajudat a configurar amb les seves vivències i les seves aportacions el protagonista de 250 quilòmetres i la resta de personatges.

La novel·la mostra la vida de joves com la Núria i l'Adrià, que són un exemple de superació davant d'obstacles que es troben a diari. Els joves han participat en el procés creatiu de l'elaboració de la novel·la, que és fruit d'una idea sorgida al consell de joves per crear un espai d'oci al centre hospitalari per als adolescents que hi reben tractament o que hi són operats. Panicello ha cedit els drets de la novel·la perquè els diners corresponents es destinin a aquest espai i s'hi han implicat moltes empreses i institucions. La directora de cinema Maria de Castro ha fet un curtmetratge basat en la novel·la amb actors professionals que hi han col·laborat desinteressadament. S'ha fet també una plana del Facebook específica. La directora del consell de joves, Marissa Serra, remarca que l'ens és una eina de participació dels adolescents per saber què esperen de l'hospital i del seu entorn, per millorar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.