Societat

Els EUA ja no donen crèdit als antiimmersió lingüística

L'informe sobre els drets humans diu que la Generalitat no va complir l'ordre del TSJC, però cita els estudis sobre el nivell correcte de castellà dels alumnes

Albiol hi surt com a acusat d'incitar a l'odi

La llengua catalana torna a aparèixer en l'influent informe anual sobre els drets humans al món del departament d'Estat nord-americà, aquest cop, però, d'una manera més breu que en edicions anteriors i més equilibrada. De fet, a diferència d'anys anteriors, l'informe corresponent a l'any 2010, ja esmentava, de manera asèptica, les queixes d'alguns col·lectius sobre la immersió lingüística en català a l'escola i feia referència també als catalanoparlants que denuncien que la seva llengua no té el tractament de favor que sí que té el castellà.

L'edició del 2011 es limita a recollir que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va ordenar al govern català que en dos mesos complís la sentència del Tribunal Suprem (TS) que deia que el castellà havia de ser també una llengua vehicular a l'escola i que la Generalitat no va complir. L'informe explica que el president, Artur Mas, va defensar amb fermesa l'actual model educatiu i que els partidaris de la immersió lingüística defensen amb informes que els alumnes de les escoles públiques catalanes obtenen els mateixos resultats en els exàmens de competència en castellà que els estudiants de la resta de l'Estat.

Catalunya apareix en altres apartats de l'informe del Departament d'Estat, com el corresponent a minories racials, nacionals i ètniques. En aquest apartat s'esmenta l'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, com un dels polítics “coneguts pels seus discursos durs contra la immigració” que “va guanyar terreny en les eleccions municipals de Catalunya” i li atribueix “punts de vista polèmics” com ara el fet de “vincular els immigrants de Romania i d'altres països amb el crim”. El dossier explica que Albiol va ser acusat d'incitació a l'odi racial.

La Plataforma per Catalunya (PxC) de Josep Anglada també és present a l'informe com un partit d'“extrema dreta i antiimmigrants” que va augmentar de 17 a 67 el nombre de regidors en les municipals. El Departament d'Estat explica que, al novembre, l'exsecretari general de PxC Juan Carlos Fuentes Linares, de PxC i regidor de Vic, va ser condemnat a un any i mig de presó per incitar a l'odi.

Queixa per un informe dels Mossos

El director dels Mossos, Manel Prat, va anunciar ahir que presentaran una queixa davant del Departament d'Estat nord-americà pel seu informe anual, en què apareixen informacions sobre la policia catalana sense que les hagi contrastat amb òrgans oficials. Segons l'informe, l'any 2010 hi va haver 552 denúncies relacionades amb presumptes abusos policials a l'Estat espanyol: 222 contra la Policía Nacional, 85 contra policies locals, 79 contra la Guàrdia Civil, 52 contra els Mossos i 17 contra l'Ertzaintza. També s'hi recullen les càrregues policials a la plaça de Catalunya durant el 15-M, querella arxivada en què ara l'Audiència de Barcelona s'ha de pronunciar.

Un portaveu dels Mossos va detallar que s'ha trucat al cònsol per expressar-li el “disgust i sorpresa” del Departament d'Interior per no haver contrastat les dades, i més quan des de fa un any hi ha un comissari de relacions internacionals, que manté trobades amb els cònsols.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.