Societat

seguretat

Prostitutes de carretera i clients integraran un fitxer

Nou pas endavant perquè els Mossos multin l'exercici de la prostitució a les vies de comunicació que depenen de la Generalitat

La base de dades serà consultable pels jutjats que ho demanin

Prostitutes de carretera i els seus clients quedaran units per sempre més en un fitxer que gestionarà la conselleria d'Interior. Les característiques d'aquesta base de dades les va publicar ahir el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, DOGC, en una ordre signada pel conseller Felip Puig.

La base de dades la integraran tant les professionals del sexe com les persones que requereixin els seus serveis a peu de carretera i que en un futur siguin multades per una patrulla dels Mossos. L'ordre publicada ahir no fa altra cosa que “validar les fitxes amb què els agents de policia posaran les sancions”, segons va especificar una portaveu del departament a aquest diari.

El fitxer comprendrà el nom complert de la persona denunciada, el seu DNI i les característiques personals. Les dades de naturalesa sexual seran especialment protegides, en aplicació de la legislació de protecció de dades. Hi tindrà accés l'administració competent en la tramitació de la sanció i els jutjats que ho sol·licitin. En cap cas està previst que les dades es puguin transferir a l'estranger.

La normativa publicada ahir al DOGC suposa poder fer un altre pas legal en la voluntat reiteradament anunciada pel conseller Puig de multar aquells que es dediquin al negoci del sexe a peu de les carreteres. Tot i que Puig va anunciar a principis del mes de març passat que les multes ja estaven a punt, encara no s'imposen. El primer pas legal es va fer a finals del 2011, amb la llei òmnibus, en què es va passar a considerar una infracció l'ocupació de manera temporal de les zones de domini públic, servitud i afectació per realitzar-hi usos i activitats relacionats amb la prestació de serveis de naturalesa sexual.

Un dels problemes amb què topa aquesta iniciativa és la falta de competència de la policia de la Generalitat per multar les prostitutes que se situen a les carreteres de titularitat estatal espanyola. Una d'aquestes vies, l'N-II, és una de les que presenten una gran concentració de dones, especialment en el tram que transcorre per l'Alt Empordà.

Per aclarir el tema competencial, la Subdelegació del Govern a Girona va encarregar recentment un informe jurídic a l'advocacia de l'Estat, a la vegada que obria converses amb la Generalitat.

LA XIFRA

30.000
euros
és l'import màxim a que pot arribar una sanció per oferir o comprar serveis sexuals arran de carretera.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.