Societat

Amb l'ai al cor

Les reserves d'última hora fan cada vegada més incerta la previsió per a la temporada turística d'aquest estiu

Les destinacions turístiques del país creuen que els nivells d'ocupació seran alts però els beneficis curts

El sector turístic català espera amb recel que les setmanes passin i les reserves creixin. En una dinàmica de reserves d'última hora que afecta tot tipus d'allotjament, el sector viu amb l'ai al cor però amb la confiança que la temporada turística que tot just comença ara ha de ser inevitablement millor que la de l'any passat. I és que, malgrat que a Catalunya l'any 2011 van augmentar el nombre de turistes (+5,7%) i el de pernoctacions (+2,7%), la percepció és que no es va fer gaire caixa. Com sempre, la costa ho té més fàcil que el turisme d'interior.

A Barcelona, els hotelers no volen fer una estimació perquè el nivell de reserves no és prou significatiu. Als apartaments turístics, s'apunta a una ocupació del 72% al juliol i del 63% a l'agost. “Però les reserves arriben a última hora i creiem que omplirem, com cada any”, diu Franck Granados, vicepresident d'Apartur. Els preus han caigut un 20% per l'excés d'oferta i els beneficis es reduiran malgrat que les ocupacions siguin bones.

Els restaurants també assumeixen que el tiquet de consumició baixarà i que, malgrat que Barcelona estigui plena, “no es farà caixa als restaurants perquè els preus han baixat i els turistes no gasten”, afirma Josep Maria Torres, del Gremi d'Hostaleria.

Toni Barat, president de l'Associació d'Hostaleria del Berguedà, és optimista. Creu que la temporada serà millor, però reconeix que no li fa falta gaire per millorar: l'estiu del 2011 va arribar tard perquè va ploure, la tardor va ser dolenta perquè no va ploure i no hi va haver bolets. ”Tampoc a l'hivern va nevar tant com ens hauria agradat per atraure els que pujaven a les pistes d'esquí, així que esperem que aquest sigui un estiu normal”, deia Barat. En canvi, des del Gremi d'Hostaleria del Bages, el seu gerent, Gerard Badia, apunta a una caiguda d'entre el 5% i el 8% en l'ocupació.

Mantenir-se com el 2011

Al Baix Llobregat, atès que l'ocupació hotelera en el primer trimestre d'aquest any ha estat del 50%, un percentatge més elevat que el dels darrers tres anys, el Consorci de Turisme confia a mantenir la tendència a l'estiu i millorar les dades. Durant la temporada d'estiu, el 54% dels clients són estrangers. La resta de l'any, però, predomina l'espanyol.

Castelldefels preveu enguany una bona temporada pel que fa a ocupació hotelera, i calcula que es mantindrà el nivell de l'estiu passat, en què es van ocupar el 80% de les places. Ho diu la regidora de Turisme, Margaret Manzano, que precisa que la ciutat notarà la presència especialment de turistes francesos i russos. “Es tracta més aviat de famílies que passen entre vuit i deu dies a Castelldefels, i que trien tant hotels com apartaments”, explica.

Les Terres de l'Ebre són una destinació de turisme familiar principalment, i és una incògnita com respondrà la demanda. Segons el president de l'Associació d'Empreses Turístiques, Joan Capilla, les reserves són similars a les de l'any passat, però l'ocupació podria caure 4 punts. “Darrerament hi ha unes oscil·lacions molt bèsties pel que fa a l'ocupació: hi ha caps de setmana que està ple i d'altres que hi ha molt pocs visitants”, ha dit Capilla. Els hotelers confien que la crisi faci desistir els turistes de destinacions llunyanes i que apostin pel Delta.

L'Associació de Turisme Rural de les Terres de l'Ebre assegura que es manté la tendència a la baixa i que el sector pràcticament no té reserves per al mes d'agost. “Hi ha poques reserves i, a més, l'estada dels turistes s'escurça, no arriba a la setmana”, ha explicat Albert Hernández, president de l'entitat.

La costa funcionarà bé

Sitges espera tenir una bona temporada turística, segons el regidor de Turisme, Jorge Carretero. De fet, l'ocupació al maig ha estat superior a la de l'any passat i les xifres també són bones al juny. També a Vilanova i la Geltrú, malgrat la crisi, els dos darrers estius els percentatges d'ocupació s'han mantingut per sobre del 80%.Els hotels del municipi tenen una ocupació relativament petita, són establiments familiars, però Vilanova té un gran operador de llits, el càmping Vilanova Park, que principalment acull turistes estrangers (sobretot del centre d'Europa) que fan les reserves amb molta previsió.

A la Costa Daurada central, s'ha reduït en part la incertesa sobre la propera campanya estival, però tot i això es “manté la preocupació”, segons la presidenta de l'Associació Hotelera Salou, Cambrils, La Pineda, Maria Eugènia Arbó. La gran incògnita, però, seran els turistes de l'Estat, que representen la meitat de les pernoctacions.“En moments de crisi, la gent s'espera a darrera hora per veure si fa vacances i on”, assegura Arbó. Això se suma a la davallada que s'ha experimentat fins ara als mercats anglès, belga i holandès, una combinació que ha deixat una ocupació al maig un 13% per sota de l'any passat. “Ara s'està reactivant, gràcies sobretot al turisme rus, que ha entrat molt fort”, detalla l'associació; de fet, s'espera que el mercat rus creixi entre un 2% i un 4% a la Costa Daurada, tot i que Arbó subratlla que “no podrà salvar ni de bon tros la temporada”. Un altre punt per a l'esperança és el manteniment també del mercat francès.

Aquesta situació està provocant que molts dels hotels estiguin endarrerint la contractació del 100% de les plantilles que habitualment treballen als establiments durant la temporada alta. “Aquest pas s'està endarrerint a mitjan juliol”, avança la presidenta de l'agrupació. Des de la Costa Daurada central es confia que l'alta fidelitat dels seus visitants (més del 60% dels visitants de la temporada passada repetien destinació) sigui un punt a favor per remuntar resultats.A les comarques gironines es preveu una ocupació més o menys com la dels altres anys, tot i que el sector està preocupat perquè el turista cada vegada fa pernoctacions més curtes –de dues i tres nits–, segons assegura la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona. Amb tot, el sector turístic preveu que molts estrangers repeteixin, “perquè la crisi econòmica de l'Estat espanyol provoca que el turista estatal no viatgi tant”. Com cada any s'espera una ocupació d'entre el 60% i el 65% al juny i setembre i d'entre el 75% i el 80% al juliol. Pel que fa a l'agost, sobretot a la Costa Brava, es creu que l'ocupació serà del 90%, i en algunes zones, com ara Lloret de Mar, s'arribarà al ple total. De cara a aquest any, el sector preveu que arribin un milió de turistes russos i dels països de l'Est a Catalunya i d'aquests el 60% dormiran a la Costa Brava.

Al Maresme, el president del gremi, Santiago Garcia-Nieto, diu que les expectatives són bones i semblants a les de l'any passat. “Aquest juny en general els establiments es mantenen en una ocupació del voltant del 80% i esperem que durant els mesos de juliol i agost s'arribi al 90%”, assenyala. Tot i això, pel representant del sector al territori, l'ocupació no vindrà lligada a una despesa més elevada per part dels turistes estrangers que majoritàriament ocuparan els hotels. “La rendibilitat de l'empresariat serà menor, perquè la despesa corrent i els costos fixos han pujat entre un 10% i un 15%, mentre que els preus de les estades s'han hagut de mantenir”, apunta. Garcia-Nieto recorda que el 80% dels tractes per mantenir l'ocupació a les destinacions turístiques del nord del Maresme es mantenen amb els grans operadors turístics, “que no volen sentir a parlar d'apujar els preus”. Destaca la demanda creixent del turisme rus, “que pujarà al voltant del 30% en relació amb un any abans”.“Vam ser els primers de l'Estat a obrir-nos al mercat rus i ara n'estem obtenint els resultats”, reflexiona, i valora que el visitant de l'Est “no només ve pel sol i la platja, sinó que amplia la seva estada amb visites culturals i gastronòmiques”.

Informació elaborada per

I. Bosch, R.M. Bravo, E. Garcia, D. Marín, S. Pérez, M.T. Màrquez, L. Moreso, A. Palomares i L. Sayavera.

Hi ha oscil·lacions bèsties en l'ocupació: hi ha caps de setmana que està ple i d'altres que tenim molt pocs visitants
Joan Capilla
ASSOCIACIÓ D'EMPRESES TURÍSTIQUES DE L'EBRE
El turisme rus creixerà entre un 2% i un 4% però no podrà salvar ni de bon tros la temporada
Maria Eugènia Arbó
ASSOCIACIÓ HOTELERA SALOU, CAMBRILS, LA PINEDA
La rendibilitat serà menor, perquè la despesa corrent i els costos fixos han pujat entre un 10% i un 15%
Santiago Garcia-Nieto
Gremi d'Hostaleria del Maresme
Les reserves per a l'estiu ens parlen d'ocupacions del 63% per al mes d'agost, però crec que acabarem omplint
Franck Granados
associació d'apartaments turístics de barcelona

El Pirineu, contra l'estacionalitat

A les comarques de muntanya, la campanya turística d'estiu es presenta amb una reducció lleugera del turisme estranger i un augment del turisme de procedència catalana. Segons fonts del sector hoteler del Pirineu, la crisi té l'efecte “positiu” per al sector que els turistes catalans que abans marxaven fora del país prefereixen fer turisme local, tot i que amb estades curtes i de poca despesa. Però també està fent recular el turisme internacional familiar, que tot just començava a despuntar i que és la gran assignatura pendent del sector turístic del Pirineu.

Tot i això, aquest estiu es posen en marxa noves iniciatives en aquesta matèria. Una és el Festival Europeu d'Arts Digitals de la Val d'Aran. Se celebra entre el 29 de juny i el 8 de juliol i està integrat dins de la Platform for Innovative Nomadic Cultures, una agrupació de ciutats que organitza fins a nou festivals d'arts digitals en sis països d'Europa, França, Bèlgica, Estònia, Polònia, Itàlia i ara també Catalunya a través de la Val d'Aran. L'Aran, però, no ha arribat a temps de posar en marxa el nou parc d'oci d'estiu de l'antiga estació d'esquí de la Tuca. El projecte està en marxa però les autoritats araneses han decidit esperar un estiu a posar-lo en marxa. El gran objectiu del parc i del festival és trencar l'estacionalitat del sector, massa dependent de la neu.

Aquest estiu serà el primer amb l'estació de Boí Taüll sense activitats d'estiu, tancada per l'ERO que afecta la plantilla. Sí que tenen activitats estiuenques les estacions d'Ski Pallars. Ofereixen BTT, ràfting i senderisme, entre altres activitats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.