Societat

Cursets antipedofília

L'Església catòlica belga demana als futurs mossens que “evitin quedar-se sols amb un menor als lavabos”

Farà cursos per garantir que “estan en harmonia amb la seva sexualitat”

No mataràs, no cometràs adulteri, no robaràs, no donaràs fals testimoni, no desitjaràs els béns dels altres..., i tampoc “no et quedaràs sol amb un menor d'edat a les dutxes o als lavabos”. Com si fos un onzè manament, l'Església catòlica de Bèlgica ensenyarà als seus futurs mossens com comportar-se i tractar els nens i nenes per prevenir la pederàstia. Després d'haver rebut més de 800 demandes judicials i que el Vaticà fins i tot hagi destituït el bisbe de Bruges, Roger Vangheluwe, per suposats abusos, l'Església belga impartirà “cursos antipedofília” als seus seminaristes “per no recaure” en els pecats del passat, va anunciar ahir el bisbe de Tournai, Guy Harpigny.

Una comissió interdiocesana per a la protecció dels infants ja està treballant des del 31 de juliol amb psiquiatres que s'asseguraran que abans de ser ordenats els seminaristes “estan absolutament en harmonia amb ells mateixos i amb la seva sexualitat”. “L'objectiu és senzill, la prevenció de la pederàstia i la protecció dels joves, i hi treballarem d'ara endavant amb els nous mossens, advertint-los què no poden fer si estan a soles amb un menor: hi ha alguns llocs a evitar, com ara les dutxes i els lavabos”, avisa Harpigny. L'Església catòlica del plat pays preveu “prohibir l'ús d'algunes paraules: no s'ha d'aprofitar la fragilitat d'un nen per dir-li o fer-li dir determinades coses”, insisteix el bisbe de Tournai. També es crearà un codi deontològic.

“Ajudarem els futurs mossens a detectar els primers símptomes” de la pederàstia, ha avançat el president de l'esmentada comissió interdiocesana, Manu Keirse, també professor de la Facultat de Medicina de la Universitat Catòlica de Lovaina. “Com es pot saber si estem trepitjant la línia vermella? Per exemple, si ens posem nerviosos o ens avergonyim quan un altre adult entra a l'habitació on som amb un menor és que tenim un problema”, alerta Keirse.

L'Església pagarà indemnitzacions d'entre 2.500 i 25.000 euros a les víctimes d'abusos sexuals per part de religiosos, fins i tot en els casos que han prescrit legalment, segons va anunciar al desembre. Des que el Vaticà va expulsar Vangheluwe fa dos anys per haver abusat almenys del seu nebot (se l'acusa d'haver fet el mateix amb la seva neboda i membres d'una coral), el nombre de denúncies s'ha multiplicat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.