Societat

L'Audiència declara prescrits els cinc anys de presó imposats a l'exdirector de l'IVEX

José Maria Tabares va ser condemnat per haver estafat 3,2 milions d'euros a l'entitat pública

L'Audiència de València ha declarat prescrita la pena de cinc anys de presó que se li va imposar en 2005 a l'exdirector de l'Institut Valencià de l'Exportació (IVEX), José María Tabares, per un delicte continuat d'estafa i falsedat ja que va utilitzar aquesta entitat pública com a avaladora en operacions privades.

Amb aquesta decisió, feta pública hui pel tribunal Superior de Justícia valencià, la secció cinquena anul·la l'ordre de detenció europea que es va dictar sobre ell per trobar-se en parador desconegut.

Les penes es declaren prescrites, tal com preveu el Codi Penal, ja que han transcorregut més de cinc anys des que la sentència va ser declarada ferma, l'octubre del 2006.

Segons va declarar provat la sala, Tabares i l'empresari francés Jean Luc Lagier, condemnat a idèntica pena i també en parador desconegut, van iniciar en 1995 unes operacions de compravenda perquè la companyia Ford obtinguera drets de compensació per a exportar vehicles a Tunísia emprant l'IVEX com a avalador. Aquestes operacions van provocar que a la primeria de 1997 l'empresa pública, sense tindre'n coneixement, haguera contret un deute amb l'Arab Bank pròxim als 3,2 milions d'euros.

Intentant reduir aquest deute, Tabares i Lagier van posar en circulació més de 30 efectes canviaris en els quals l'empresa de Tunis Sonotube actuava com a lliuradora i la societat belga Graficom –sota la titularitat de Lagier i sense solvència econòmica, igual que Sonotube– com a lliurat i l'IVEX com a avalador.

Els avals, que segons estableix la sentència, no responien a cap moviment de mercaderies, van quedar en poder de l'empresari francés, que els va anar presentant per al seu descompte al KBC Bank, el BSCH, el Fortis Bank i el BBVA fins al cessament de Tabares com a director general de

l'IVEX a la fi de 1999, moment en què va quedar interrompuda la roda de lletres.

Segons el parer del tribunal, els condemnats van cometre delicte d'estafa en virtut d'un negoci de descompte bancari fictici, mitjançant “canviadors” d'“aparent autenticitat” i la naturalesa fictícia de la qual van ocultar aquestes entitats sota el pretext d'“anar tapant el deute generat en l'Arab Bank, a càrrec de l'IVEX, en ruïnoses, desgavellades i fictícies operacions”, estableix el text.

Com a conseqüència de les actuacions de Tabares de connivència amb Lagier, el capital social de

l'IVEX es va reduir a menys de la meitat i es va iniciar un procés de dissolució legal que només va poder ser evitat mitjançant una operació “acordió” d'augment i reducció de capital, que va redundar en uns costos per a l'entitat pública d'uns 60.000 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.