Societat

Les entitats socials, a tocar del col·lapse pels 640 milions que els deu l'administració

El deute de la Generalitat puja a 435 milions

Les ONG socials adverteixen que sense els diners no podran seguir atenent els col·lectius més vulnerables

La qualitat de l'atenció als col·lectius més vulnerables, és a dir, infància, gent gran, discapacitats i immigració, està en perill si les administracions no els paguen els seus deutes. Les entitats del tercer sector social calculen que la Generalitat els deu uns 435 milions d'euros i les administracions locals, 155 milions més. Això fa un total de 590 milions, però el total d'impagats puja a 640 si s'hi afegeixen els deutes del govern espanyol. “No ens trobem entre les prioritats dels governs i ens preocupa aquesta situació d'incertesa, de no saber mai quan cobrarem”, va exposar ahir la presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, Àngels Guiteras.

El Departament de Benestar Social, segons dades del tercer sector, deu 280 milions, entre els quals hi ha el pagament pendent dels serveis socials concertats del juliol passat. Es tracta de 70 milions que Benestar s'havia compromès a pagar abans de finals d'any amb l'arribada del fons de liquiditat autonòmic. Divendres, però, la conselleria va comunicar a les entitats que aquests diners no han arribat de Madrid i, per tant, no pot saldar el deute. Les ONG socials també han treballat per a Empresa i Ocupació, Salut, Ensenyament i Justícia i encara no han cobrat.

El Departament de Benestar Social va admetre ahir una certa decepció per no haver pogut tancar l'any sense deutes amb les entitats tal com havien planejat, tot i que va negar els números que la Taula i la Confederació d'Associacions Empresarials del Tercer Sector van fer públics ahir. Segons Benestar, el deute no arriba als 80 milions.

Complir compromisos

Guiteras va llançar un missatge al nou govern: “Ens trobem en una situació de fragilitat i, si no canvia, serà molt difícil continuar col·laborant amb les administracions.” Pel que fa als dos últims anys, va valorar positivament el diàleg amb el conseller de Benestar, Josep Lluís Cleries, tot i que hi va afegir que, “a més del diàleg, cal fiabilitat i que els compromisos es compleixin”. Va demanar també el compromís del govern a fer de mediador amb les entitats financeres perquè facilitin l'accés a línies de crèdit.

S'estan posant en risc la viabilitat dels serveis i l'estabilitat de l'ocupació
Xavier Puig
pres. confederació associacions empresarials tercer sector
No hi pot haver més ajustos en polítiques socials. Està en risc la cohesió social
Àngels Guiteras
pres. Taula d'entitats del tercer sector social

El cas d'Iniciatives Solidàries

Iniciatives Solidàries és una ONG que des del 1996 disposa de diversos centres que donen allotjament a persones en risc d'exclusió social perquè, amb el temps, puguin tornar a tenir una vida normalitzada. En aquests moments, les administracions els deuen uns 200.000 euros. Amb la direcció general d'Atenció a la Infància (DGAIA) tenen un conveni per atendre els joves immigrants sense entorn familiar. L'ONG és una de les grans perjudicades per la retallada dels programes de reinserció de Justícia, perquè bona part de la seva feina era donar una atenció integral als interns amb permisos de sortida.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.