Societat

Surt de l'estació de Sants el primer TAV cap a Girona i Figueres

El tren arriba poc abans del migdia a la capital de l'Alt Empordà i a dos quarts s'ha fet a Girona l'acte institucional d'inauguració de la línia

Artur Mas, Mariano Rajoy i el príncep Felip participen en el viatge inaugural

El primer tren d'alta velocitat (TAV) de la línia Barcelona-Girona-Figueres ha sortit aquest dimarts al matí de l'estació de Sants de Barcelona a les onze i un minut amb destí a la capital de l'Alt Empordà. Allà ha arribat minuts abans de les dotze del migdia i s'ha fet una breu parada descobrir una placa. Després ha marxat cap a Girona on s'ha celebrat l'acte institucional d'inauguració de la línia.

En el tren, hi han viatjat el president de la Generalitat, Artur Mas, acompanyat del president del govern espanyol, Mariano Rajoy. És la primera trobada entre els dos dirigents en quatre mesos, que s'han saludat a Sants amb una encaixada de mans i han parlat amb posat seriós. També han participat en el viatge inaugural el príncep d'Astúries i de Girona Felip de Borbó; la ministra de Foment, Ana Pastor; l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, entre d'altres.

El trajecte fins a Figueres s'ha desenvolupat amb normalitat i ha tingut una durada de 47 minuts i el tren ha arribat a les 11:48h, set minuts abans del previst. Allà el príncep Felip ha descobert una placa commemorativa. Poc després la comitiva ha marxat cap a Girona, on ha arribat al voltant de dos quarts d'una del migdia.

El TAV ha fet la seva primera parada a Figueres i posteriorment a Girona després d'anys d'endarreriments en els treballs de la línia d'alta velocitat fins a la frontera francesa després que el 2003 arribés a Lleida, el 2006 a Tarragona, el 2008 a Barcelona i el 2010 s'obrís el tram entre Figueres i Perpinyà; i vint anys més tard que la connexió Madrid-Sevilla.

A partir d'aquest dimecres, sortiran els primers trens amb passatgers, que podran viatjar entre Girona i Barcelona en 37 minuts per 6,91 euros si s'agafa un abonament de deu viatges (15,70 euros el bitllet senzill) i entre Figueres i la capital catalana, en 53 minuts per 8,89 euros amb una abonament de 10 trajectes (20,20 euros el bitllet senzill). En total, cada dia hi haurà vuit trens entre Madrid i Figueres i vuit trens Avant que comunicaran les quatre capitals catalanes.

Encara caldrà esperar una mica més per poder fer la connexió internacional directa entre l'Estat i França. Aquesta no s'enllestirà fins a l'abril, un cop els combois espanyols estiguin homologats per circular en vies franceses. Mentrestant, s'haurà de fer un transbordament a Figueres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.