Societat

FRANCESC BAILÓN

ANTROPÒLEG I GUIA DE VIATGES CULTURALS A L'ÀRTIC

“La llengua és l'única eina que s'esmola utilitzant-la”

Llicenciat en antropologia cultural per la Universitat de Barcelona, Francesc Bailón (1968) investiga la cultura inuit. Ha fet quinze expedicions a l'Àrtic, on té una família adoptiva i, per la passió amb què en parla, es diria que és un inuit (no se us ocorri dir esquimal!) més. També és constructor d'iglús.
Groenlàndia és el
gran precedent de Catalunya, més que
el Quebec o Escòcia
Expliqui'ns això que a Groenlàndia arreglen els problemes cantant.
Els inuits tenen un ritual que soluciona els conflictes amb la improvisació de cançons o poemes, però ara està prohibit per les autoritats.
Com un duel cantat?
Sí! Guanya qui improvisa millor. Hi ha una dita inuit que diu que la llengua és l'únic instrument que s'esmola amb el seu ús. És extraordinari que siguin un poble que no busca la violència física i reflexiona sobre les seves creacions poètiques.
Bonic. Però, el mètode era just?
A vegades el perdedor era innocent i, a sobre, havia de deixar el poble...
I ara s'arreglen com ho fa tothom?
Més o menys. Un delicte de 4 anys de presó a Dinamarca, a un inuit pot suposar-li un dia en un centre obert.
I com és això?
Perquè si el fiques a la presó, més val que el matis, ell t'ho demanarà.
És cert que s'entrompen de seguit?
Sí, perquè no metabolitzen l'alcohol. Amb tot, el govern ha reduït moltíssim els índexs d'alcoholisme.
Quins són avui els seus reptes?
Els problemes socials del país són comuns als inuits. A més de l'alcoholisme, hi ha el suïcidi i l'assassinat.
A què es deuen els suïcidis?
Una part dels suïcides són d'adolescents de pares alcohòlics, que veuen a la tele com viu altra gent i ningú els ha reforçat la identitat cultural.
I el govern no hi fa res?
Ser orfe a Groenlàndia no vol dir només no tenir pares. També ets orfe si els teus pares no es poden preocupar de la teva educació. Groenlàndia té programes pedagògics que porten els nois d'expedició i els ensenyen què és ser inuit.
Anem pels assassinats.
Hi ha dos factors, la lliure circulació d'armes als territoris inuits i que la majoria d'assassinats es cometen perquè encara es practica l'intercanvi de dones o de parelles. Els inuits són promiscus, i si els quatre integrants de dues parelles ho volen, poden fer sexe sense enamorar-se.
I si algú no hi està d'acord?
Ho han de deixar córrer, però si dos d'ells segueixen embolicats d'amagat, aleshores es considera adulteri, l'home assassina l'esposa adúltera i després es clava un tret.
Si que s'ho prenen a la tremenda...
De fet, el marit es mata perquè no l'enxampi la família de la dona i el liquidi. Per als inuits, l'assassinat és una tradició mil·lenària.
Tot i que vostè ha escrit ‘Los poetas del Ártico', no és una mica estrany que els ensenyi a fer iglús?
No... Hi ha molts estereotips. Per exemple, no és cert que els inuits et cedeixin la dona. Amb mi, no ho han fet mai i hi he anat quinze vegades. I no tots construeixen iglús. No és la seva casa típica ni la van inventar ells. L'iglú de neu com a casa tradicional i permanent la creen els dorset de l'Àrtic canadenc. De fet, jo he après a fer-ne a Catalunya.
Demà se celebren eleccions a Groenlàndia. Què pot passar?
Passi el que passi, l'illa té el vistiplau de Dinamarca, país del qual és una regió autònoma, per poder proclamar la independència. La prioritat ara és buscar recursos per ser autosuficients.
I quan proclamaran la sobirania?
Internament, el govern s'ha fixat com a límit el 21 de juny del 2021, data en què se celebraran 300 anys de l'arribada dels danesos a l'illa.
Té paral·lelismes amb Catalunya?
Groenlàndia és el gran precedent de Catalunya, més que el Quebec, que no ha obtingut la independència tot i els referèndums, o Escòcia, que encara no l'ha votat.
Però se'n parla menys.
Groenlàndia va aprovar el 1982 deixar la Unió Europea i un 76% dels electors van votar a favor de l'autogovern el 2008. És curiós que els països que l'Estat espanyol diu que boicotejaran una Catalunya independent hagin dit que sí a la sobirania groenlandesa i paguin una llicència per pescar-hi gambes i halibuts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.