Societat

Boi Ruiz admet una “devaluació interna” de la sanitat però nega que s'hagin perdut prestacions

Defensa que la rebaixa del sous dels professionals i dels preus que l'administració pagava pels medicaments, béns i serveis han permès mantenir la qualitat assistencial

Reconeix que s'han allargat les llistes d'espera i fa autocrítica per no haver explicat bé la situació

El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, ha admès aquest dijous que les retallades pressupostàries dels dos últims anys han produït una “devaluació interna” del sector sanitari català després de dos anys de retallades pressupostàries. Amb tot, ha defensat que aquesta devaluació ha permès “apuntalar” la qualitat del sistema i ha assegurat que no s'ha retallat cap prestació als ciutadans.

En una conferència a Fòrum Europa-Tribuna Catalunya, Ruiz ha explicat que la “devaluació interna” del sistema sanitari s'ha concretat en la reducció dels salaris dels professionals, la rebaixa dels preus que l'administració paga pels medicaments, béns i serveis als proveïdors o en l'ajornament d'inversions. Uns aspectes que han “lesionat molts interessos” però que, al seu parer, no han afectat la qualitat assistencial ni la cartera de serveis del sistema.

Ruiz ha reconegut que s'ha produït un “allargament” de les llistes d'espera per a a intervencions quirúrgiques i proves diagnòstiques però ha negat que s'hagin retallat drets. “Cap ciutadà pot dir que s'hagi quedat sense dret a cap prestació” com a conseqüència de les retallades, ha sentenciat. Això no obstant, ha fet “autocrítica” per no haver explicat bé aquesta situació.

El conseller ha afirmat que els resultats sanitaris dels centres demostren que la qualitat del sistema s'ha mantingut invariable malgrat haver reduït el pressupost en més d'un d'un 10% en dos anys –més de 1.000 milions d'euros–.

El titular de Salut ha agraït als professionals del sector el seu esforç i ha garantit que “sense aquesta devaluació interna, no podríem haver aguantat l'edifici de cap de les maneres”. “No ens podem permetre que el sistema sanitari caigui, perquè cauria la cohesió social”, ha assegurat Ruiz. El conseller ha afegit que el sistema és “sòlid, però necessita alguns apuntalaments”.

Preguntat sobre les xifres del pressupost del 2013, el conseller no ha revelat detalls, i ha reiterat que segueixen a l'espera de conèixer les xifres exactes de dèficit per presentar els comptes, tot i que ha insistit que les polítiques socials seran la prioritat del govern.

Tampoc ha concretat si es produiran nous impagats a les farmàcies o al sistema sanitari concertat –el 2012 va acabar amb un deute reconegut per part de la Generalitat de 196 milions d'euros amb les apotecaries i de 456 milions amb els concerts sanitaris–, i ha insistit que aquests pagaments estan condicionats a les aportacions que faci l'Estat espanyol a través del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA).

Ruiz ha apuntat la necessitat d'emprendre “reformes estructurals” i ha subratllat que aquestes s'hauran de fer efectives per garantir la sostenibilitat del sistema sanitari més enllà de la crisi econòmica. Entre aquestes reformes ha plantejat una reordenació de l'oferta, compartir serveis entre territoris per millorar l'eficiència sense afectar l'assistència i modificar les relacions amb la indústria.

Sobre aquest darrer punt, ha proposat que cal que els proveïdors “s'obrin a altres iniciatives” i noves formes de relació amb els centres sanitaris públics. Ha posat com exemple el model de “risc compartit” que ja s'aplica amb algunes empreses farmacèutiques on no és l'administració qui suporta tot el cost. Sobre les farmàcies, ha dit que cal continuar avançant en la cartera de serveis que aquestes poden oferir, especialment en nuclis aïllats on els accessos als centres sanitaris són més complicats.

El conseller també ha defensat la “contribució” que el sector privat fa a la sanitat catalana i ha lamentat que aquesta és encara “poc visible”. De fet, ha considerat que és el moment “de sumar el sector privat perquè tothom competeix amb un únic competidor: la crisi”.

Sant Pau

Preguntat sobre l'Hospital Sant Pau de Barcelona, immers en una crisi de gestió i amb diversos fronts oberts als jutjats, el titular de Salut ha assegurat que aquest Pau “no està subfinançat” i ha destacat que el centre, “històricament, sempre ha generat dèficit”.

Ruiz ha defensat que ningú pot dir que el govern no s'hagi preocupat pel centre i ha recordat que la Generalitat aportarà gairebé 500 milions d'euros fins al 2032 per reduir el dèficit històric de Sant Pau i que, a més, ha pagat els 444 milions que ha costat el nou hospital. Així mateix, ha indicat que Salut abona a l'hospital barceloní les mateixes tarifes que a la resta de centres per cadascun dels serveis que ofereix.

“Si això és que la Generalitat no es preocupa de l'hospital de Sant Pau, que vingui Sant Pau i ho vegi”, ha exclamat .

El conseller ha remarcat que el govern vol que Sant Pau continuï sent “un hospital de primer nivell”. Per aquest motiu, ha avisat que és “imprescindible” que hi hagi un acord entre els treballadors i el patronat de la fundació i ha convidat els últims ha resoldre els conflictes laborals per la via de la negociació i “no penalment”. El comitè del centre ha presentat diverses denúncies que, entre d'altres aspectes, van obligar a suspendre un expedient de regulació d'ocupació (ERO) plantejat per la direcció.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.