Societat

Un 25% dels veïns de Llagostera estan a l'atur

Un any de feina de pla estratègic mesura la desocupació

El govern veu el paisatge com un atractiu del poble

Un 25% dels veïns de Llagostera estan a l'atur. És una de les conclusions de l'any de feina que ha representat el pla estratègic de desenvolupament local (PEDL). El percentatge de desocupats és un 5% superior al de la comarca del Gironès i al de la demarcació de Girona, segons indica el regidor d'Economia i Participació de Llagostera, Ramon Soler. “No puc enganyar la gent: el pla no és la solució a tots els mals [...] La crisi va tenir un impacte bestial, perquè el 25% de les empreses estaven lligades a la construcció.”

Mig miler d'enquestes amb veïns, 398 de les quals han estat validades, permeten mesurar el pes de la desocupació al poble. El 64,4% dels aturats no reben cap ajut, ja sigui perquè se'ls ha exhaurit o perquè no han cotitzat prou. Segons dades del maig del 2012, hi havia 678 veïns de Llagostera registrats al Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).

El PEDL, destaca el regidor Ramon Soler, “ajuda a detectar les debilitats i les fortaleses”. El govern de CiU (11 regidors de 13) ha treballat en el pla durant un any. “El procés ha estat obert, transparent i transversal. Hi ha hagut un web propi on s'ha reunit tota la documentació. No és el pla estratègic de CiU”, assenyala Soler. Hi ha participat, entre altres, el gerent de l'empresa Procap, la més gran del poble.

Alternativa per Llagostera, amb un regidor a l'oposició –l'exalcalde Lluís Postigo–, qualifica de “decebedor” el pla, i hi presentarà al·legacions. El veuen precipitat i poc exhaustiu, i creuen que no parteix de la realitat industrial.

Per buscar-hi remei, el govern entén que cal formar els aturats. “Un dels reptes és capacitar la gent, formar-los i poder-los donar sortida. L'Ajuntament no té cap vareta màgica i la seva àrea d'influència és reduïda.”

El tercer tinent d'alcalde explica que tenen un estudi de les connexions telemàtiques i de les distàncies perquè les empreses es puguin instal·lar al poble, sobretot al sector sud-12 del polígon industrial. I Llagostera vol que el paisatge faci de reclam. “Hem d'explotar els atractius del poble i crear una marca lligada al paisatge, el turisme de qualitat, basat en el quilòmetre zero i en recursos naturals com ara el massís de les Gavarres i el de Cadiretes”, assenyala Soler.

LA XIFRA

64,4
per cent dels aturats
no perceben cap prestació. Són 400 persones que han acabat l'ajut o no han cotitzat prou.

LA FRASE

No puc enganyar la gent: el pla no és la solució a tots els mals. El procés ha estat obert i transparent]
Ramon Soler
REGIDOR d'economia i participació de l'ajuntament de llagostera
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.