Societat

Jornada poc participativa a Girona

Només 1.444 ciutadans dels més de 65.000 van anar a votar per triar quins projectes es faran al barri el 2013

Puigdemont diu que és un pas i que cal millorar

Només 1.444 ciutadans de Girona van participar ahir en la jornada per escollir quin projecte s'executarà aquest any al seu barri. Tenint en compte que podien votar més de 65.000 empadronats a Girona, la participació va ser d'un 2,22%.

Tot i això, l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, en va fer una lectura “altament positiva”, ja que va subratllar que es tractava “d'una primera experiència que ha de servir per entendre i aprendre, i per anar a més”. En aquest sentit, va explicar que en altres ciutats que han dut a terme experiències similars “s'han obtingut uns resultats semblants”. La línia argumental de Puigdemont va destacar que l'aposta del govern municipal “fonamenta la governança del segle XXI i, malgrat ser encara a les beceroles, és un mecanisme útil i necessari”. L'equip de govern no va obviar, però, que “una part dels ciutadans que ho sabien no s'han mobilitzat i alguns no se n'han assabentat prou”. “Per això, farem ara una anàlisi crítica, per fer-ho millor i créixer en altres edicions.”

Puigdemont també va posar en relleu que “els ciutadans que han votat veuran que ben aviat s'executen els projectes que han escollit amb els seus vots de manera directa”. El barri amb més participació va ser el de la Pujada de la Torrassa, amb un 23,95% del cens i on van votar 40 persones, mentre que l'Eixample va ser el barri amb menys participació, amb només un 0,82% de vots del cens total. El Barri Vell s'espera que faci la votació al setembre i a Pedret hi va haver un empat.

1.444
ciutadans
van emetre el seu vot per escollir quin projecte volen que s'executi aquest 2013 al seu barri.
2,22
per cent
de votants van dipositar el seu vot a la ciutat. A la Pujada de la Torrassa van ser un 23,95%.
Projectes

Tots els projectes que s'han votat i escollit

Adequar un espai a la Fira per a un local social (Devesa-Güell) i un espai per a entitats (Fontajau), millorar el carrer Pineda (Mas Ramada), adequar jardins i un local social (Pedreres), fer un espai infantil (Sant Pau), millorar escoles (Sant Daniel), arreglar el local social (Carme-Vista Alegre), millorar l'accessibilitat (Grup Sant Daniel), construir una rampa a la carretera de Sant Gregori i el carrer Adri (Domeny), compensar obres del TAV (Sant Narcís), arreglar escoles (Campdorà), elaborar un projecte integral (Can Gibert), eliminar barreres (Eixample), jocs infantils (Figuerola-Bonastruc), reconstruir la font (Font de la Pólvora), pas riera Bullidors (Germans Sàbat i Mas Catofa), suprimir barreres (Mercadal), reserva escala mecànica (Creueta), zona d'estada al bosc (Montjuïc), arreglar el local social (Avellaneda), adequar deveses (Pont Major), ampliar accés (Pujada de la Torrassa), adequar Torre Gironella, jocs infantils (Torre de Taialà) i més jocs a la plaça Picasso (Vila-roja).

Crítiques

La CUP hi veu “falta de voluntat política”

El grup municipal de la CUP va criticar que l'equip de govern no hagi habilitat prou recursos perquè la jornada de votació d'ahir arribés a més ciutadans, i veu “manca de voluntat política en el procés de pressupost de barris”. La formació independentista considera que l'equip de govern ha dut a terme el procés “d'una manera dirigida, precipitada i superficial”. El grup municipal reconeix, però, que s'estan fent passos “per deixar enrere les velles formes tancades i opaques que havíem conegut fins ara”. El procés ha anat sumant crítiques i, de fet, ICV ja en va sortir perquè no estava d'acord amb la manera com l'estava portant el govern municipal. També la Mesa d'Entitats va abandonar el procés que va configurar el reglament, un fet significatiu, ja que l'entitat havia estat la impulsora de la proposta que ICV i la CUP havien recollit en la negociació amb el govern. També el PSC i el PP van manifestar el seu recel en el procés fet pel govern municipal dels pressupostos participatius.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.