Societat

Catalunya lidera els nous beneficiaris en dependència

Les llistes d'espera de Catalunya per rebre els ajuts socials són les que més s'han reduït en l'últim any

Els usuaris i els directors de residències consideren que els serveis han anat empitjorant

Catalunya és la comunitat autònoma on més ha augmentat el nombre de beneficiaris d'ajuts a la dependència en l'últim any. Un 10% més de beneficiaris ha pogut accedir a les prestacions els últims 12 mesos, segons recull un informe de l'associació estatal de directors i gerents dels serveis socials. L'anàlisi avalua el nombre d'atesos durant els últims mesos.

A tot l'Estat ha baixat el nombre de beneficiaris de les prestacions i els serveis a la dependència en un 1,37%. Si Catalunya ha incorporat un 10% dels beneficiaris, l'Aragó n'ha perdut un 17%, entre retallades, defuncions i, sobretot, per la no incorporació de nivells de dependència que queden exclosos de cobrament.

L'increment de les prestacions i beneficiaries a Catalunya, situats ara en 161.436 persones i 207.750 serveis, l'ha assumit la Generalitat. La conselleria de Benestar Social i Família finança el 80% de la despesa en ajuts a la dependència, tot i que la llei fixava que no havia de sobrepassar el 30%.

Els fons propis de la Generalitat per a serveis socials estan assumint la despesa. La frenada en les prestacions fa que els professionals dels serveis socials hagin baixat la nota que atorguen a la implantació de la llei a nivell estatal. Se situa ara en un 4,38 sobre deu, el seu nivell més baix des de la posada en marxa. A Catalunya, els professionals li atorguen un 5,4. Aquesta escala mesura també indicadors, com ara el nombre de beneficiaris dels serveis, no només les valoracions individuals dels cuidadors. A tretze de les disset autonomies ha baixat el grau d'implantació de la llei, perquè les administracions autonòmiques no hi poden fer front i retallen serveis. El desencís ha fet que la coordinadora de plataformes en defensa de la llei hagi alertat de “l'agonia” de la dependència. Fa uns dies va enviar una carta a la ministra Ana Mato per demanar-li una reunió per abordar els efectes de les retallades. Els afectats avisen que l'Estat està intentant eliminar el nivell de cuidadors familiars, que són els que reben diners directes.

LES XIFRES

5,4
la nota que els usuaris i els gerents i directors de centres socials posen a la Generalitat en dependència.
67
per cent dels beneficiaris catalans són dones, en els diferents nivells i graus de dependència.
161.436
beneficiaris dels ajuts de la dependència hi ha a Catalunya. Uns dos terços, a la demarcació de Barcelona.

La tramitació, nova topada entre administracions

La manera de justificar les despeses esdevindrà el nou conflicte autonòmic que engegarà el govern del PP. L'Estat pretén ampliar la documentació que les autonomies enviïn al Ministeri de Sanitat i Afers Socials per tal de rebre una prestació. L'augment de la burocràcia no només “ofegarà” les comunitats sinó que doblarà la feina, es queixava en tornar d e Madrid la consellera Munté. Fins ara correspon a les comunitats verificar i recollir les certificacions i acreditacions per poder ser declarat beneficiari. L'any 2014 es podria modificar el sistema i, encara que les comunitats continuïn decidint sobre els beneficiaris, l'Estat hauria de donar el vistiplau per al cobrament, un fet que alentiria les acreditacions i augmentarà el gros de persones en esperen, un dels dèficits del servei que s'havien anat resolent en els últims anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.