Societat

La Viquipèdia, primera del món a aconseguir la catalogació de “perfecta”

L'edició en català de la Wikipèdia ha completat amb continguts de qualitat els mil articles que els experts consideren imprescindibles

L'enciclopèdia lliure catalana, creada el mes de març del 2001, té recopilats actualment més de 400.000 articles

La Viquipèdia, l'edició en català de la Wikipedia, ha estat la primera del món a aconseguir la catalogació de “perfecta” després de completar amb continguts de qualitat els mil articles que els experts consideren que ha de tenir una enciclopèdia. Si més no, així ho ha explicat el coordinador de voluntaris tècnics de Wikimedia -l'entitat que gestiona l'enciclopèdia lliure-, el català Quim Gil, que ha afegit que només l'edició en rus ha obtingut també aquesta catalogació, gairebé al mateix temps que la catalana, mentre que cap altre idioma del món ho ha fet, ni tan sols les edicions anglesa i castellana.

“La Viquipèdia té uns voluntaris excepcionals que proporcionen continguts de qualitat i ofereixen una qualitat boníssima”, ha valorat Gil, que treballa a Silicon Valley, on hi ha la seu de la fundació Wikimedia, que a més de la Wikipedia, aglutina els projectes educatius de lliure accés Commons i Wikibooks, entre d'altres.

L'edició catalana, creada el mes de març del 2001, té recopilats actualment més de 400.000 articles, entre els quals s'inclouen els mil que li han merescut el títol. Segons ha valorat Gil, la Viquipèdia, que té la sòlida plataforma Amical Wikimedia, té una qualitat i un prestigi “que molts altres idiomes desitjarien”, i suposa una important eina de difusió de la llengua i la cultura catalanes.

Malgrat que es tracta d'una important plataforma de difusió, Gil ha reprotxat a les institucions culturals catalanes que no facilitin continguts lliures a la Viquipèdia: “No és normal que hagi d'anar un voluntari a fer fotos a una església romànica important de Catalunya perquè l'article tingui documentació gràfica perquè la Generalitat no cedeix imatges”.

La fundació Wikimedia, en la qual treballen 140 persones, es va crear després de l'auge de la Wikipedia i portals derivats, a causa de a la necessitat de coordinar voluntaris, garantir una infraestructura sòlida i tenir cobertura legal: “No són poques les persones que volen denunciar-nos per difamació o que es queixen per problemes d'autoria”.

La Wikimedia es manté íntegrament amb donacions, que permeten sostenir el pressupost anual -actualment de 50 milions de dòlars-, fet que permet alliberar els continguts de la Wikipedia de pressions econòmiques i polítiques.

Les donacions permeten que Wikimedia pugui disposar de més diners dels estrictament necessaris per al simple manteniment de l'estructura, el que facilita “poder anar a buscar talent en lloc d'esperar-lo”.

Això ha permès que la Wikipedia hagi pogut arribar a acords amb entitats i institucions internacionals per enriquir els seus continguts, el que a Catalunya s'ha traduït, per exemple, amb aliances amb el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i l'Institut Català de les Dones (ICD).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.