Societat

Catalunya rep de l'Estat menys aliments per a plans socials dels que li tocarien

La Generalitat hauria de percebre 3,4 milions més dels que li assigna Madrid a través d'un programa de l'UE

La iniciativa dóna cobertura a 300.000 persones

És un altre exemple, un de més, del suposat desgreuge que viuen les institucions catalanes a mans del govern de Madrid. La Generalitat ha denunciat els criteris que utilitza el Ministeri d'Agricultura per assignar els recursos procedents d'un pla de la Unió Europea (UE) per distribuir aliments entre persones en situació de risc, uns barems que provocaran que, aquest any, Catalunya rebi un 14% del total dels fons que s'abocaran a l'Estat a través d'aquest programa, finançat amb fons de la Política Agrícola Comuna (PAC) europea, quan en realitat té el 18% dels seus beneficiaris potencials.

Aquesta situació, però, no és ni de bon tros nova, tal com reconeix el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del departament d'Agricultura, Domenec Vila. Aquest any s'ha volgut alçar la veu davant els canvis que s'introduiran al pla a partir de l'any vinent, en què serà gestionat directament per organismes socials. Estructurat inicialment com un instrument per donar una sortida social als excedents de la política agroalimentària de l'Europa comunitària, la iniciativa ha anat evolucionant fins al punt que, en l'actualitat, els seus productes es compren de manera directa expressament. Es per això, que, a cada estat se li assigna un pressupost marc perquè el gestioni. A l'Estat espanyol li han correspost aquest 2013 85 milions. Però, a l'hora de fer la distribució d'aquesta suma entre els territoris, ha sorgit l'enrenou. Vila explica que l'argument de necessitat poblacional no és el que més es prioritza –s'hi apliquen múltiples factors correctors–, tal com ho demostra la quantitat que s'ha atorgat a Catalunya. Un decalatge negatiu que, en termes econòmics, s'expressa, segons la Generalitat, en 3,4 milions d'euros menys respecte de la quantitat que tocaria (15,3 milions).

Cap institució, cap ni una, cobrirà aquest dèficit bàsic, amb la qual cosa les entitats que gestionen l'entrega dels productes són les que s'ho manegaran com puguin per intentar cobrir la demanda potencial. El Banc dels Aliments tutelarà tot el procés. Es calcula que, tan sols a Catalunya, unes 300.000 persones es beneficien del programa d'ajut europeu. En una primera entrega, ja completada, s'ha lliurat arròs blanc, llenties, farina, llet, formatge, pasta i cereals, entre altres. Ara se n'ha fer una segona remesa, per la qual es distribuirà verdura, menjar per a nadons i llegums.

Prop de 350 tones recaptades

La campanya La fam no fa vacances del Banc dels Aliments ha aconseguit recollir darrerament fins a 350.000 quilos de diversos productes de llarga durada, en la que ha estat l'enèsima mostra de fortalesa del teixit associatiu català. No és debades que uns 600 col·lectius, entre els quals El Punt Avui, hagin participat en aquesta iniciativa, de la qual en podran gaudir prop de 300.000 persones. A banda de la recollida directa de menjar, moltes d'aquestes entitats han organitzat nombrosos actes, com ara concerts, competicions esportives i espectacles.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.