Societat

SERVEIS

Els bombers avisen que, de personal, estan sota mínims

Als parcs d'Olot, Girona, Lloret, Maçanet i Palafrugell, ahir hi havia menys bombers del que es considera necessari per garantir un servei efectiu

Els bombers del parc d'Olot van denunciar ahir la precarietat de mitjans humans que estan patint. En el torn de les set del matí a les tres de la tarda d'ahir només hi havia tres bombers per cobrir una comarca, la Garrotxa, que té prop de 48.000 habitants. En aquest parc solen ser quatre bombers, però ahir un d'ells va haver d'anar a reforçar un altre parc. Segons els afectats, el fet de ser tres suposa estar per sota dels efectius mínims que es marca en l'annex V de la circular 28/02/2010, relativa a la jornada i modificacions de guàrdies dels membres del Cos de Bombers. En el cas del parc olotí, la xifra mínima establerta és de quatre persones. Si són quatre –hi afegeixen els bombers del parc d'Olot– s'assegura “la correcta intervenció en qualsevol sinistre, ja que permeten una resposta completa d'un vehicle autobomba i d'un vehicle autoescala amb la dotació de personal obligatòria de cada vehicle.” En canvi, tres i prou és una quantitat insuficient per respondre de manera efectiva, asseguren.

Parcs tancats

Una situació similar es produeix en molts altres parcs de bombers de Catalunya. També ahir –segons el portaveu d'UGT, Sergi Carretero– hi havia menys personal que el mínim indispensable als parcs de Girona, Lloret, Maçanet de la Selva i Palafrugell. “Cada dia hi ha entre deu i 25 parcs catalans que no tenen el personal necessari i de tant en tant han de tancar”, assegura el portaveu de CCOO, Leandre Gallardet. Per tenir el nombre de bombers indispensable caldrien 300 bombers més a Catalunya, calculen els sindicats. La manca d'efectius té l'origen en el fet que l'última promoció de bombers de la Generalitat data del 2009. Des d'aleshores no s'ha contractat més gent i, per contra, cada any s'han jubilat entre 30 i 35 bombers, segons les dades facilitades per Gallardet. Per cobrir el dèficit de vacants i fer tasques de prevenció, la Generalitat va proposar que es fessin més hores –remunerades– amb la mateixa plantilla, al marge de les hores extres quan ho requerien les circumstàncies. A aquesta fórmula de més dedicació (MD), que suposava 240 hores anuals, s'hi van apuntar uns 750 voluntaris. El mes de març passat, però, la Generalitat va eliminar aquella fórmula i es va augmentar el nombre d'hores extres. “Va ser una decisió unilateral i la conseqüència –apunta el representant de CCOO– va ser que un 30% dels que feien MD s'ho van deixar.” Des de fa uns mesos, els bombers es neguen a fer hores extres.

“Cobertura garantida”

La Direcció general de prevenció, extinció d'incendis i salvaments va assegurar que la falta de personal d'ahir va ser un fet singular, atès que es va produir quan, al principi del torn del matí, sis bombers van tornar a casa en sentir-se indisposats. En qualsevol cas -va remarcar una portaveu de la direcció general- el servei operatiu va estar garantit del tot, ja que, d'una banda, amb tres persones per parc es poden cobrir les necessitats i d'altra, es treballa en xarxa i es va anar redistribuint el personal.

LA DATA

2009
és l'any
de l'última promoció de bombers i des d'aleshores no s'ha incorporat personal al cos, tot i les jubilacions.

LA FRASE

La situació és molt precària. Sort que aquest estiu no hi ha hagut focs!
Leandre Gallardet
PORTAVEU DE CCOO

Les mancances a la demarcació

La xifra mínima per garantir un servei efectiu a la regió de Girona són 66 bombers, més un cap de guàrdia (el Delta Zero) i dos sotscaps, afirmen els sindicats.Ara –afegeixen– falten sis bombers i això provoca que, de manera rotativa, sempre hi hagi algun dels 19 parcs de la regió amb menys personal del convenient. També asseguren que vuit parcs no tenen un cap de comandament operatiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.