Societat

El català torna a l'escola pública a la Catalunya Nord

La retirada del suport de la Generalitat de Catalunya havia provocat la suspensió dels cursos

Les institucions franceses s'han compromès a pagar el cost d'una trentena de professors

Després les vacances de Tots Sants, el català tornarà a ser ensenyat a les escoles públiques nord-catalanesa de l'Éducation Nationale francesa. L'APLEC (Associació de Professors en Llengua Catalana) -que gestiona i contracta el professorat en la llengua del país a l'educació pública- no havia pogut assegurar el sou als professors des l'inici del curs escolar. El retard “es deu principalment a la retirada del suport de la Generalitat de Catalunya en 2012 i a la insuficiència de mitjans pressupostaris” segons l'associació. Finalment aquests mitjans els aporta ara la Regió del Llenguadoc-Rosselló, el Consell General dels Pirineus Orientals, l'Ajuntament de Perpinyà i altres municipis. Amb aquest finançament “es podrà afectar en 2013-2014 una trentena d'intervinents per ensenyar la llengua a 6.575 alumnes (8.312 hores fetes el 2012-2013 en 28 escoles a Perpinyà i 56 escoles a la resta del departament”.

La demanda dels pares d'alumnes per tenir ensenyament del català pels seus fills és en augment i “encara manquen mitjans per a cobrir les demandes creixents de les famílies i per garantir la igualtat d'accés de tots els alumnes a l'aprenentatge del català”. L'APLEC desitja que “aqueixes solucions provisionals siguin ràpidament subtituïdes i completades” pel Ministeri d'Educació francès “a qui pertoca d'encarregar-se d'aquest ensenyament.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.