Societat

ciència

Massagué troba el mecanisme de la metàstasi tumoral

Després d'una dècada d'investigacions, s'obre el camí a trobar un fàrmac eficaç

S'ha de començar a fer assajos

Joan Massagué, una de les màximes autoritats del món en la investigació del càncer, ha descobert després d'una dècada de treball un mecanisme que explica per què les cèl·lules canceroses s'estenen a altres òrgans, és a dir, perquè fan metàstasi, segons un article de la revista científica Cell.

L'equip de Massagué, que treballa al Centre Memorial Sloan Kettering de Nova York, també ha començat a treballar en els anticossos que impedirien aquesta metàstasi i aviat es faran proves amb ratolins. Si les investigacions del doctor Massagué avancen, s'haurà fet un pas de gegant en el tractament del càncer: les metàstasis són la causa de majoria de morts per càncer, ja que bona part dels tumors inicials no afecten els òrgans vitals, mentre que els de les metàstasis, sí.

Els resultats inicials de la investigació són prometedors, tot i que, prudent, el doctor Massagué avisa que no serà fàcil i que “l'èxit no està assegurat” perquè caldrà fer proves en animals, demostrar-ne l'eficàcia i que els seus efectes secundaris són tolerables, i veure la reacció en malalts, si s'aprova el tractament.

La peça clau és la plasmina, un enzim conegut pel seu efecte anticoagulant de la sang i que té una doble acció protectora contra les cèl·lules canceroses: impedeix que s'adhereixin a la paret externa dels vasos sanguinis i en facilita l'autodestrucció. La investigació va arrencar per explicar per què els càncers de pit i de pulmó fan metàstasi al cervell, on la plasmina té un efecte protector molt més gran.

Malgrat la protecció de l'enzim, una petita minoria de cèl·lules tumorals desenvolupen un escut protector contra la plasmina. Es tracta d'una molècula que s'anomena L1CAM i que, a més, té propietats adhesives. Així aconsegueixen via lliure per penetrar fins i tot al cervell, que és un dels òrgans que més tarden a patir una metàstasi, i multiplicar-se.

La comprensió d'aquest mecanisme ha de permetre actuar-hi en contra. Es tracta d'elaborar un fàrmac capaç de bloquejar la molècula L1CAM, objectiu que Massagué veu possible i en el qual ja treballa el seu equip d'investigació.

Massagué espera demostrar els pròxims mesos que les metàstasis en altres òrgans, així com les causades per altres tipus de tumors, s'expliquen pel mateix mecanisme. Fa una dècada, Massagué va prendre la decisió estratègica de no investigar els tumors, sinó el mecanisme de les metàstasis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia