Societat

El turisme fa disparar la venda de torrons

Les vendes del dolç nadalenc a l'estiu han passat de ser residuals a ser superiors a les del desembre

Són vistos com un record gastronòmic

Hi ha comerços dedicats al torró oberts tot l'any gràcies al turisme
Amb l'augment del turisme, la venda de torrons també ha pujat

“Quan vam començar a fer torrons a l'estiu, les vendes eren anecdòtiques. Ara venem més torrons durant l'any que per Nadal.” Amb aquesta afirmació, Manel Díaz, propietari de la pastisseria Brunells de Barcelona, certifica que el torró és moda entre els turistes. Tant, que n'hi ha en tres parades de la Rambla de Barcelona, una de les quals –Torrons Vicens– hi està dedicada quasi de manera exclusiva.

En tenen fins i tot al supermercat Carrefour de la mateixa Rambla, clarament orientat als turistes, amb una àmplia secció a l'entrada de l'establiment. Susana García, de la parada de dolços Divinidades, explica per què amb l'augment del turisme han crescut les vendes de torrons: “Els turistes busquen un dolç típic espanyol per poder regalar que sigui fàcil de portar. Només hi ha el torró.”

No obstant això, els torrons s'associen al Nadal, a l'hivern i al fred, i podria semblar que amb la calor de l'estiu es fan malbé. Conxa Mont, del Caelum –una cafeteria i botiga de dolços fets en convents–, recorda que “el torró és massapà, que és d'origen àrab, de manera que està plenament adaptat a les altes temperatures”. De tota manera, hi ha un tipus de torró que no es pot tenir tot l'any: el de crema cremada. Manel Díaz, de la pastisseria Brunells, recorda que “si la crema és autèntica, dura molt poc”. Per això durant l'estiu fan un torró de crema més dur, apte per envasar al buit.

També podria semblar que s'estan venent les restes del Nadal, però tots els que tenen producció pròpia fan torrons cada setmana per adaptar-se a la demanda. De tota manera, és l'envasat al buit el que fa que es conservin més d'un any i mig. “Sense fer-los al buit no passaven del febrer”, explica el propietari de la pastisseria Brunells, que ha acabat traient la màquina de fer torrons cinc cops l'any, de manera que n'acaba fent més durant l'any que per Nadal.

Aquesta pastisseria amb 162 anys d'història s'ha hagut d'adaptar al canvi d'una clientela tradicional que compra tortells els diumenges a un turista amb poc pressupost que vol coses petites per consumir al moment. En aquesta línia van els paquets petits de torrons, que es poden veure en gairebé tots els establiments de Barcelona que en venen. També és el cas dels torrons La Campana, a pocs metres de la pastisseria Brunells: un establiment igualment centenari que a l'estiu també és una gelateria. “Fa deu anys que vam decidir fer paquets petits, i ara és el que més surt”, explica la propietària, Bea Ferrer. Gairebé tots els clients que tenen a l'estiu són turistes. I encara que no surtin tant com els gelats, també en fan compres importants: “Sobretot com a obsequi, però també hi ha grups en què tots demanen un gelat menys un que s'agafa un tall de torró”, comenta.

També sumaven gelats durant l'estiu a Torrons Casa Colomina (a Portaferrissa, Cucurulla i Gran de Gràcia), i funcionava bé, però n'han deixat de tenir “per circumstàncies personals”, explica Laura Colomina. El cas és que ja no necessiten vendre cap altra cosa per fer negoci, a banda d'altres productes nadalencs que continuen venent com ara polvorons i ametlles farcides. Colomina assegura que, tot i que sempre n'han tingut, “no va ser fins al boom de turisme dels Jocs Olímpics que van pujar les vendes”. I la tendència ha anat en augment any rere any. Pel que fa a nacionalitats, assenyala que abans els francesos eren els únics que en compraven: “Tenen un dolç semblant, el ganache, però saben que el torró és molt més bo.”

Va ser coincidint amb l'augment del turisme que a la pastisseria La Colmena de la plaça de l'Àngel van decidir fer torrons. La propietària, Lourdes Nieto, explica: “Vam pensar que si els posàvem a l'aparador ben segur que els vendríem.” I així va ser. El 90% dels que en compren a l'estiu són turistes que busquen “alguna cosa típica”. Des de fa dos anys, hi han afegit els panellets amb el mateix objectiu.

Unes altres botigues que cerquen els turistes són les de Torrons Vicens, que l'any 2011 van començar una campanya d'expansió en zones turístiques. Isabel Rué, dependenta de la botiga del carrer Petritxol, explica que “un 80% dels clients a l'estiu són estrangers i compren torrons principalment”, mentre que els catalans compren xocolata en pols i bombons. Voldrien que els catalans ens acostuméssim a menjar-ne tot l'any, però fins que no sigui així “els turistes fan viable la botiga al llarg de l'any”.

Hi coincideix Maria Planelles, de Planelles Donat (venen torrons, orxata i gelats en quatre botigues al Portal de l'Àngel). Explica que “mai no s'havien venut tants torrons a l'estiu, i això és gràcies al turisme”.

Ho han notat també al Colmado Quílez, a la rambla de Catalunya. Sempre han liquidat estocs passat Nadal, tot i mantenir algun torró durant l'any. L'augment de les vendes que ha portat el turisme ha fet que ampliïn l'oferta, amb molta més varietat.

Els turistes busquen un dolç típic espanyol per poder regalar que sigui fàcil de portar. Només hi ha el torró
Susana García
Divinidades
El torró és massapà, que és d'origen àrab, de manera que està plenament adaptat a la calor de l'estiu
Conxa Mont
caelum

Perfils de comprador

La majoria de compres les fan turistes que busquen algun dolç tradicional per emportar-se com a record. Buscant aquest públic, molts comerços preparen petits lots, amb diversos tipus de torrons posats en capses. Aquestes compres “són petites, però se'n fan moltes i acaben sent el gros principal de les vendes”, expliquen a Casa Colomina.

Alguns turistes compren torrons per menjar-se'ls al moment. Compren principalment els paquets petits que hi ha en gairebé tots els punts de venda de torrons.

Les compres de catalans són per portar productes a l'estranger. A Planelles Donat expliquen que aquestes vendes “han pujat amb l'augment del turisme i la mobilitat”. Són catalans que van a visitar amics a l'estranger o que se'n van a fer un intercanvi i volen portar un obsequi per a la família que els acull.

També hi ha catalans que viuen fora i aprofiten que passen les vacances a Catalunya per comprar els torrons per al Nadal vinent. “Són poques vendes, però de molta quantitat”, assenyala Laura Colomina.

Les vendes tradicionals són ara residuals: catalans que en mengen habitualment o que un dia els ve de gust. “Hi ha persones grans que en prenen cada dia després del cafè i vénen cada setmana”, asseguren des de Torrons Vicens Petritxol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia