Una tradició que ve del segle XVII. VILABLAREIX (Gironès)

Futures núvies

Com mana la tradició, Vilablareix s'avança i celebra Sant Roc (16 d'agost) el mes de març amb un aplec al seu honor. Es recomana pujar-hi a peu, especialment les dones solteres, ja que una altra curiositat de la diada és la dita de «una noia amb ganes de trobar xicot, si acudeix al Sant amb devoció, no passarà l'any sense trobar minyó» -per això també se'n diu l'aplec de les Núvies. A partir de les 8 del matí comença l'ambient amb anades i vingudes de gent -més de 2.000 persones- que acudeixen a esmorzar, a la missa, a ballar sardanes o a visitar les parades artesanals i les atraccions per als més petits. De la vintena de parades d'enguany destaca especialment la de l'Ateneu de la Dona, una associació de dones de Vilablareix constituïda l'any passat que es vol donar a conèixer durant la diada.

J.PEÑA

L'Aplec de Sant Roc o de les Núvies ha gaudit des de sempre d'una gran tradició i afluència, més enllà dels límits de Vilablareix. Per exemple, a la consueta del clergue i rector de Riudellots de la Selva s'esmenta que ja al segle XVII els seus habitants anaven en aplec a Sant Roc. El 1717 el bisbe de Girona va prohibir aquesta i altres romeries tot i que es va continuar fent muntant una trampa -fins el 1740. A mitjans del segle XX, cap als anys 40, l'aplec va ser traslladat a l'espantada que hi ha davant l'església de Sant Menna. Des de la restauració del 2002, es torna a fer a la mateixa esplanada de l'ermita.

8 de març. Ermita de Sant Roc. A partir de les 8.00 h. 972 405 528. http://www.vilablareix.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.