Societat

La ciència és l'eix d'una sèrie de debats al restaurant 7 Portes

Hi ha un acord entre el restaurant, The Big Van Theory i El Punt Avui per organitzar i difondre trobades sobre ciència i humanisme

En els esmorzars hi haurà un monòleg, dos ponents i una tertúlia

Proposen fer un esmorzar de forquilla, després un breu monòleg sobre ciència, un debat protagonitzat per dos investigadors i una tertúlia per tancar el matí de divulgació. És la proposta que un diumenge al mes fan a partir del 4 d'octubre el restaurant 7 Portes, el grup de monòlegs The Big Van Theory, l'Associació Catalana de Comunicació Científica i El Punt Avui.

El Punt Avui s'incorpora a l'acord a quatre bandes per difondre els esmorzars científics i de debat humanístic del 7 Portes. Hi tractaran qüestions d'actualitat lligades amb el coneixement científic i social. Les pàgines del diari i la web d'El Punt Avui reflectiran el més destacat de les intervencions l'endemà dilluns. També El Punt Avui Televisió afegirà la retransmissió del debat i la tertúlia a la seva graella, en un dia encara per determinar.

L'elecció dels experts –es defuig la definició de ponents pel caràcter distès de les trobades– correrà a càrrec del grup The Big Van Theory. És un grup de científics integrat per físics, biòlegs, químics, matemàtics geòlegs i enginyers que busca apropar la ciència al gran públic. Des que es van donar a conèixer el 2013 al concurs internacional de monòlegs científics, han organitzat gires per Europa i l'Amèrica Llatina divulgant el coneixement de manera divertida i amena. S'impliquen en els Esmorzars de Ciència al 7 Portes, com una manera més de difondre el coneixement en un format gens acadèmic, “però sí atractiu”, defineix un dels fundadors i portaveu, Xavier Luri.

Van començar viatjant en furgoneta, literalment, per l'Estat, i fent monòlegs en fòrums de tota mida i abast. Ara s'han convertit en referents de la difusió científica. Un dels membres del The Big Van Theory s'encarregarà de trencar el gel i introduir el tema a debat mitjançant un monòleg d'un quart d'hora. Els dos convidats exposaran el seu punt de vista sobre el tema d'impacte o de reflexió en un espai més llarg de temps, presentat pel periodista Eduard Berraondo, que també en dirigirà el debat i la tertúlia.

L'esmorzar de forquilla quedaria coix sense les opinions de la tertúlia, i la tertúlia també resultaria freda sense l'àpat previ.

Els assistents hauran d'abonar 25 euros per poder assistir a l'esmorzar. Aquest se servirà de 9 a 10 i a partir de llavors, amb el cafè, el monòleg ja donarà pas a la paraula.

La tramitació de la
inscripció es podrà fer a través de la web del restaurant: 7portes.com . Caldrà enviar un correu electrònic per sol·licitar-ne l'assistència i fer-ne
el pagament.

El primer esmorzar de Ciència al 7 Portes es farà el 4 d'octubre. Aquell diumenge debatran sobre la violència i què la genera el forense José Manuel Tortosa, cap de la secció d'Histopatologia forense de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya i el psicòleg Antonio Andrés Pueyo, catedràtic del departament de Personalitat, Avaluació i Tractament Psicològic.

El dia de Tots Sants, 1 de novembre, està previst convocar un debat sobre el Post-Humanisme, amb Miquel-Àngel Serra, biòleg i gestor del Laboratori de Neurofarmacologia de la UPF i expert en neurociència i bioètica, i Albert Cortina, advocat i urbanista expert en la planificació i gestió de les ciutats i el territori. Per al 13 de desembre es preveu convocar la trobada sobre les energies renovables després del petroli. Els debats continuaran els primers diumenges del mes, fins al maig del 2016.

L'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) també participarà en l'organització. L'entitat agrupa comunicadors científics, periodistes i divulgadors, i vetlla perquè a través de la divulgació científica es contribueixi al progrés social.

LA DATA

04.10.15
Té lloc el primer
esmorzar de Ciència al 7 Portes amb una anàlisi sobre la violència i el seu vessant psicològic.

LA XIFRA

25
euros
és el que valdrà participar en els esmorzars científics i sobre el coneixement de cada primer diumenge de mes.

L'esmorzar i la tertúlia omplen tot el diumenge

El plat principal dels esmorzars de forquilla al 7 Portes és sempre la tertúlia. Aquesta idea defineix força la filosofia de les diverses iniciatives de divulgació que el restaurant du a terme. Des del 2011 organitza un seguit d'esmorzars culturals, i també uns altres sobre història. Recull la tradició catalana d'un àpat més obert i distès, que convida a opinar. La iniciativa no ha restat protagonisme als sopars culturals, literaris, lírics i musicals que continua protagonitzant el local. Això sí, els plats són ben diferents. Al matí es porta més el cap i pota, la tripa, mongetes amb botifarra, costelles, vedella, bacallà de mil maneres... i un bon vi i cafè. S'agafa prou forces per tota la jornada, i al migdia ja hi ha la satisfacció que el diumenge ha pagat la pena; més encara si la confiança que dóna compartir l'àpat es trasllada a la conversa fins més enllà del migdia. És el que ja va passar, com a mínim, en el debat sobre les reaccions cerebrals al bombardeig d'una campanya electoral, convocat al maig passat com a trobada pilot i que va convèncer el 7 Portes que calia tirar endavant els esmorzars de ciència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia