Medi ambient

meteorologia

La tempesta més important de l'estiu deixa pluges destacades arreu

Monells i Girona, amb 28 litres, és on va ploure més

A Bordils els llamps van esberlar un cedre centenari i van provocar talls de llum i telèfon

Els xàfecs de dilluns han estat fins ara els de la tempesta més important de l'estiu, generalitzada arreu de les comarques gironines, si bé amb diferent intensitat en funció de la comarca. Més que per la pluja, però, l'espectacularitat va venir donada per les descàrregues elèctriques, que amb llamps constants a partir del vespre es van concentrar sobretot a la part sud del Baix Empordà, a la Selva marítima i al Gironès, i que també s'havien produït abans en altres punts de la demarcació. Pel que fa a les precipitacions, es van repartir arreu de les comarques, però les més intenses van ser al Baix Empordà, el Gironès i la Selva. A Monells es va arribar als 28,6 litres per metre quadrat, i a Girona, als 28,4; a Vilablareix, a 24,8; a Anglès, a 22,3, i a la Bisbal d'Empordà i Fornells, a 21,4. Al Ripollès i al Pla de l'Estany també van superar els 10 l/m², mentre que a l'Alt Empordà i la Garrotxa no van arribar a aquest registre. Les pluges van caure sobretot al vespre, però en algun punt localitzat també va ploure al migdia.

Les previsions per als pròxims dies indiquen una millora del temps i una pujada de les temperatures, tot i que avui i demà encara podria ploure.

A Bordils, sense llum

La tempesta de llamps de dilluns va provocar el tall del subministrament elèctric i de la línia telefònica en un sector de Bordils. A més, un llamp va esberlar un arbre centenari. Un veí explicava: “Vam sentir com si hagués caigut una bomba explosiva davant de casa. Quan vam sortir, vam veure que un llamp havia partit un cedre centenari”. El veí explicava que van quedar estelles de l'arbre “escampades pertot arreu que van deixar impracticable el carrer”. Els bombers van retirar les restes de l'arbre del carrer perquè hi poguessin passar els vehicles. Al llarg d'ahir al matí es va restablir la llum. I a la tarda, operaris de la companyia telefònica treballaven per recuperar les comunicacions de la telefonia fixa.

LA XIFRA

28,6
litres per metre quadrat
és el que va ploure a la localitat de Monells, on va caure més aigua, seguida de Girona.

LA DATA

29.07.10
Va ser l'altre dia
de l'estiu en què hi va haver pluges destacades, però molt més locals.

Compleixen el cabal del Ter un 63% de dies

Al Ter se li ha tornat a tancar l'aixeta, després de la bonança dels mesos de maig, juny i principis de juliol, quan les pluges abundants i el desgel van fer que el cabal del Ter més avall del Pasteral fos molt més alt de l'habitual. Durant molts dies es deixaven anar entre 20 i 30 metres cúbics per segon, i fins i tot es va arribar a puntes superiors als 50 m³/s a mitjans de juny. Un cop estabilitzades les condicions meteorològiques, la mitjana que surt des del Pasteral ha tornat a ser al voltant dels 8 m³/s, la quantitat habitual en aquesta època de l'any perquè es deixa anar aigua per als regants del Baix Ter. Aquesta xifra és superior al cabal mínim ecològic establert per els mesos d'estiu, però si no hi ha pluges importants fins al mes de setembre, serà llavors quan segurament es tornarà a incomplir aquest cabal. Del que portem d'any, s'ha complert aquest cabal mínim en un 62% dels dies, i de fet, des del 4 de maig que ho fa ininterrompudament en el punt de mesura que l'ACA té al Pont de la Barca a Girona. Pel què fa als embassaments, el de Susqueda està al 91% de la seva capacitat, i el de Sau, al 83,3%. El de Boadella continua lluny d'aquestes xifres, amb un 33,5%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.