Administracions

centres d'acollida d'animals

Les protectores gironines, plenes a vessar de gossos

L'augment del nombre d'animals abandonats que han omplert els centres no s'ha limitat als mesos d'estiu

Des de començament d'any que han anat a menys

Els centres de protecció d'animals de les comarques de Girona estan més plens de l'habitual. Tot i això, i segons els treballadors d'aquests centres, l'augment del nombre d'animals no ha estat sobtat durant els mesos d'estiu sinó que ha durat tot l'any, en part, per la situació econòmica actual.

El centre d'acollida d'animals de la Selva, de Tossa, tot l'any ha notat un augment del nombre de cases amb gos, que s'han de vendre, i la gent se n'ha de despendre. Ara per ara hi ha 170 gossos. Al Pla de l'Estany no s'havia arribat mai a 30 gossos a les instal·lacions, gestionades pel Consell Comarcal. Sempre n'acollien cap a 20. Els responsables expliquen que hi ha menys adopcions.

Centres que esperen

A Ripoll, s'ha d'acabar el centre de recollida al setembre i, mentrestant, la concessionària de les instal·lacions acull els gossos al seu centre. Hi tenen 20 gossos, el màxim que abasten, i sí que han notat molts abandonaments a la zona de muntanya.

A Sant Jordi Desvalls es va fer tancar el centre i els animals del Gironès es porten a la protectora de Figueres, que també té conveni amb el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i un altre amb l'Ajuntament de Figueres. L'Ajuntament de Girona va cedir uns terrenys a Domeny, però les administracions no han mogut fitxa. L'Ajuntament de Palafrugell va cedir uns terrenys a la gossera de Palafrugell, però l'ampliació de les instal·lacions, gestionades per la fundació Rodamon, no donen l'abast. Ara com ara, a Palafrugell hi ha cap a 150 gossos, quan la capacitat total és per a 170.

Fer front a les despeses

La fundació Altarriba, a la Bisbal d'Empordà, cobra 100 euros per adopció, que no cobreix mai les despeses d'esterilització, xip i possibles cures d'un gos. Els socis i les donacions són una font de diners, però no n'hi ha prou. Tot l'any ha augmentat molt el nombre de recollides de gossos –en tenen 70, i no hi havien arribat mai–. Quan s'acaba l'època de cacera, 7 de cada 10 gossos recollits són per a la cacera i arriben en molt males condicions. El centre Bú Bup Parc és l'únic de gestió totalment privada que acull animals a les comarques de Girona. La resta són delegacions dels Consells Comarcals, mitjançant convenis, a protectores privades, excepte el Consell de la Selva, que ho gestiona directament.

LA XIFRA

311
són els gossos que s'han recollit en el que va d'any
al centre d'acollida d'animals de Palafrugell.

LA FRASE

El voltant de la Bisbal s'omple de gossos desnodrits quan s'acaba l'època de cacera
Xavi Serra
FUNDACIÓ ALTARRIBA

A Palafrugell és on se'n troben més del Baix Empordà

El 2010 s'han recollit 79 gossos. A la protectora, expliquen que molts els abandonen a la zona perquè saben que els recolliran. Han gestionat cap a 20 adopcions menys que l'any passat.

A l'Alt Empordà, més propietaris recuperen el gos

El nombre de gossos recollits al 2008 va ser de 435, i al 2009, de 351. La tendència, doncs, va a la baixa. Les devolucions al propietari també són optimistes gràcies al xip: 62 el 2009, i 55 el 2008.

Les instal·lacions de Tossa acullen 170 gossos

Quan va començar la crisi es va notar un augment de recollides, i continua, però s'ha notat tot l'any. També hi ha moltes adopcions, però no aquesta temporada. Ara tenen cap a 170 gossos.

Al Ripollès hi ha un 50% més de gossos a l'estiu

A l'espera que s'acabi la gossera al setembre, que es fa a Baups, la residència Can Pujol acull els animals recollits. Els en caben cap a 20 i han notat que a l'estiu han recollit un 50% de gossos.

Menys adopcions a Bú Bup Parc de la Bisbal d'Empordà

El nombre d'adopcions al centre Bú Bup Parc, de la fundació Altarriba, va baixant. El 2008 n'hi va haver 70 i el 2010 en porten cap a 25, un motiu més perquè el nombre d'acollits no baixi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.