Escapades

L'ermita abocada al Mediterrani

Sant Mateu és a la cresta de la Serralada Litoral, a Premià de Dalt

A la cresta de la Serralada Litoral, al terme municipal de Premià de Dalt, hi ha l'ermita de Sant Mateu, una petita joia romànica a la qual es pot arribar des de diversos senders que parteixen del Maresme i del Vallès Oriental. Nosaltres sortirem des de Premià de Dalt, al costat de l'ajuntament, per on pujarem per la riera i a través de la qual arribarem a la coneguda Cadira del Bisbe. En aquest punt hi ha les restes d'un poblat ibèric dels segles V-I aC. Seguint amunt i després de carenar durant uns minuts entre pins, alzines, garrofers, estepes i romaní. Un cop dalt de la muntanya, cal seguir les indicacions del parc i al cap de pocs minuts s'arriba a la font de Sant Mateu, a pocs metres de l'ermita. De nou al camí, cal enfilar l'últim tram per assolir el cim, a quasi 500 metres sobre el mar, on hi ha situada l'ermita, que està documentada des del segle X, al segle XV rebia el nom de Sant Mateu del Bosc i durant els segles XVI i XVII va ser habitada per ermitans. La construcció és d'estil romànic i en destaquen les seves dimensions reduïdes. Disposa d'una volta de canó minúscula, que acull amb prou feines dos rengleres d'escons, i una graonada semicircular vigilada per dos xiprers, i el menut campanar de cadireta, que sorprèn per la seva orientació travessera. L'ermita té adossada l'antiga casa dels ermitans, i totes dues han estat restaurades o ampliades en èpoques diverses.

Actualment l'espai és escenari de diversos aplecs de la sardana i suposa el punt final de moltes excursions. Tan sols la vista des d'aquest indret sobre el mar Mediterrani compensa l'esforç de la pujada, que es pot fer en una hora.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.