Societat

catàstrofes naturals

Els focs remeten a Rússia i van a més a Portugal

Les flames arriben a Txernóbil i es tem que provoquin un núvol radioactiu

Portugal, assetjat per 31 focs

El president rus, Dmitri Medviédiev, va aixecar ahir l'estat d'emergència en tres de les set regions russes afectades pels incendis: Voronej, Vladimir i la República de Mari. Tot i que la intensitat dels focs remet, gràcies a les pluges i un canvi de direcció del vent, fonts oficials van admetre ahir que les flames han arribat a diversos boscos contaminats per l'explosió de la planta nuclear de Txernóbil el 1986, cosa que, segons els experts, podria provocar una dispersió de partícules radioactives.

“A la regió de Briansk, una de les més afectades per l'accident de Txernóbil, hi ha 28 incendis en una zona de 169 hectàrees”, van confirmar fonts oficials a l'agència de notícies russa Interfax.

La pitjor onada de calor que es recorda a Rússia, i que va iniciar els focs forestals a finals de juliol, ha destruït el 25% de la collita de blat d'aquest any, segons va confirmar ahir Medviédiev, en un total de 44 milions d'hectàrees sembrades. Els focs també han fet 54 morts i milers de persones s'han quedat sense llar.

Però ara que el desastre comença a remetre a Rússia, a l'altre extrem d'Europa, a Portugal, els focs devastaven ahir grans extensions del nord del país, tocant a Galícia. A l'hora de tancar aquesta edició hi havia 31 focs actius. Els focus més crítics eren els dels parcs naturals de Peneda-Gerês i Serra da Estrela.

Acció humana

El ministre d'Administració Interna de Portugal, Rui Pereira, va insistir ahir que el seu govern “està fent tot el possible” per combatre els focs. El ministre va confirmar que la majoria dels incendis que cremen el país, i que ocupen més de mil bombers, han estat originats per “l'acció humana” i va demanar sensatesa i civisme als ciutadans. Portugal viu aquests dies una intensa onada de calor, amb temperatures superiors als 35 graus. El diari Jornal de Notícias deia ahir que entre el 12 de juliol i el 10 d'agost han cremat 45.000 hectàrees, el 92% al nord el riu Mondego.

D'altra banda, ahir la NASA va difondre un vídeo en què es mostra l'abast mundial de la contaminació provocada pels incendis al centre i l'oest de Rússia, l'est de Sibèria i l'oest del Canadà, que, segons aquesta agència, “ha creat una barreja nociva de compostos de contaminació atmosfèrica que afecten la vida molt més enllà de les fronteres nacionals”.

LA XIFRA

25
per cent de la collita de blat de Rússia s'ha fet malbé aquests dies per la sequera, agreujada pels incendis.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.