Cinema d'una altra dimensió
El primer cap de setmana del cinema 3D digital acaba als Oscar de Girona amb plens a la sala i bones valoracions
La jove Susan es converteix en una geganta de quinze metres després de rebre l'impacte d'un meteorit. Ella i altres monstres hauran de salvar el món de la invasió extraterrestre en la nova producció dels estudis Dreamworks. Monstruos contra alienígenas no és, però, una pel·lícula d'animació més, tot i que l'avala la factura dels creadors de Shrek. La particularitat rau en el format digital 3D, que pren dimensions planetàries a partir d'aquesta pel·lícula, i en vindran d'altres aquest any. Després de diversos intents que van passar amb més pena que glòria –des dels primers efectes tridimensionals en els anys cinquanta–, el 3D torna a irrompre a la pantalla gran i sembla que ara va de debò: grans tòtems com ara Steven Spielberg, Peter Jackson, James Cameron i George Lucas n'estan preparant projectes. I la producció comporta, per força, l'adaptació dels escenaris de projecció. L'any passat ja n'hi va haver algun tast, amb films com Viatge al centre de la terra. Ara diverses empreses han aprofitat l'estrena de Monstruos contra alienígenas (un centenar de còpies en 3D) per incorporar la tecnologia digital a les sales de cinema catalanes.
La crisi econòmica, la pirateria i el canvi d'hàbits de la gent jove –sobrevingut especialment per l'auge d'internet– està provocant moviments en la indústria cinematogràfica i aquest és un dels més destacats. L'experiència sensorial de les tres dimensions amb els recursos tecnològics del segle XXI promet emocions fortes. L'entrada és 2 o 3 euros més cara de l'habitual –segons la sala– i l'espectador s'ha de familiaritzar amb les ulleres (imprescindibles per a una correcta visió). S'estan implantant bàsicament dos sistemes: Real D i Xpand. El primer (el que incorpora Cinesa) funciona amb ulleres d'un sol ús, atès que l'efecte tridimensional es produeix entre el projector i la pantalla; en el segon, el de Girona, cal tornar-les un cop acabada la sessió: les ulleres tenen una funció activa que modifica la visió, i s'aniran reutilitzant. Aquest sistema és el que incorporen exhibidors com ara Filmax. «A més del cinema, el nou sistema ens permetrà oferir continguts alternatius, des d'òpera fins a grans esdeveniments esportius com ara les finals de beisbol americanes i les regates de vela, que obriran les portes a nous públics», raona Andreu Pérez, responsable de màrqueting d'exhibició de Filmax. I és que la possibilitat d'oferir altres productes, com ara concerts, és una nova porta tecnològica que s'obre per als cinemes. Cinesa ja ha ofert diversos recitals d'òpera i concerts en directe, com ara el d'Elton John l'any passat. «Estem obrint una nova finestra de continguts i aquest és el nou valor del cinema», diu Raúl Cabrera, responsable de màrqueting de Cinesa.
Les sales també han hagut d'incorporar projectors nous a les cabines, on ara conviuran els digitals amb els clàssics analògics. Els experts asseguren que la millora dels sistemes digitals no té res a veure amb altres aventures tridimensionals anteriors. De manera que no s'esperen efectes secundaris nocius. Ni mals de cap, ni ulls plorosos; només espectacle. «És una tecnologia que creixerà cada cop més», indica Pérez, que considera que, tot i la crisi econòmica, el primer trimestre de l'any ha estat prou bo perquè hi ha hagut bones pel·lícules. «El cinema és anticíclic, i és l'oci més barat. Ara bé, per molt 3D que hi hagi, si les pel·lícules no són bones la gent no anirà al cinema», diu.
Cinesa, un dels exhibidors líders a l'Estat espanyol, és una de les empreses que ha apostat amb més contundència pel nou format 3D, i també preveu que tindrà 32 pantalles adaptades a tot l'Estat abans del mes de juny. A Barcelona, l'exhibidora ha inaugurat aquest cap de setmana sales 3D als complexos de Cinesa Diagonal, Diagonal Mar, Heron City, La Maquinista Mataró i també al Parc Vallès de Terrassa. Altres sales disponibles a la capital catalana són Gran Sarrià i Aribau Club. Els cinemes Oscar, un grup que canvia de nom i es dirà Ocine, han incorporat també la nova tecnologia, a Girona, Tarragona i Granollers. Filmax es planteja implantar-lo a Castelldefels en una pròxima fase.
El grau d'èxit de Monstruos contra alienígenas podria marcar la velocitat d'implantació del sistema 3D, que ha generat una il·lusió renovada en el sector, que espera recuperar el públic. «Hollywood hi ha apostat fort i a tots ens interessa, perquè és un producte bo i únic del cine, perquè no es pot piratejar, [encara]», afirma Raúl Cabrera.
Al llarg de l'any arribaran més títols en 3D a la recerca de la taquilla, com ara Ice Age 3: dawn of dinosaures, Up!, Fly me to the moon, Coraline, Destino final 4, G-Force, la reposició de Toy story, A Christmas carol i Avatar.