Successos

el cas de la guarderia els escarlets

Demanen 4.000 euros a cada una de les educadores jutjades

El fiscal sol·licita que les acusades siguin condemnades per maltractaments i vexacions a menors de la llar d'infants de Sant Gregori

Les acusades neguen els fets i denuncien joc brut per aconseguir la direcció del centre

El fiscal recrimina a les denunciants que no acudissin abans a la policia

Judici maratonià de set hores el que es va viure ahir als jutjats de Girona en la causa contra cinc educadores acusades d'haver maltractat i vexat alumnes de la llar d'infants Els Escarlets de Sant Gregori durant el curs 2009-2010. Per tot plegat el fiscal ha demanat que cada una de les cinc acusades sigui condemnada per 16 infraccions penals –8 per maltractaments i 8 per vexacions– a una pena de 4.000 euros. Així mateix no ha sol·licitat que s'indemnitzi les víctimes perquè cap dels pares dels menors ho ha demanat.

El judici va aixecar gran expectació fins al punt que molts dels pares i curiosos que van voler seguir el judici ho van haver de fer a peu dret. Les primeres a declarar van ser les sis educadores que van denunciar els fets. Una per una van anar explicant les seves experiències com a testimonis d'aquests maltractaments als menors. Alguna d'elles va explicar al tribunal com havia vist una de les acusades que obligant un nen a empassar-se el seu vòmit i com aquest vòmit el recollien del pitet o del mateix plat i el posaven de nou a la boca del menor. Així mateix, les educadores van narrar com una altra de les mestres agafava una de les criatures pel braç i la “rebotia” contra terra en una altura de mig metre. Tot plegat, diuen les educadores, radicava en el fet que havia criatures que eren “problemàtiques” a l'hora de menjar o de moure's.

A la dutxa, vestits

En aquest sentit, una de les denunciants explica com una de les acusades va dir que una de les nenes “molestava” i que era una “inútil“ perquè tenia problemes d'ossos. Així mateix relaten com les denunciades feien menjar dretes algunes criatures perquè no es dormissin perquè els entrava la son. També els tiraven un got d'aigua a la cara perquè es despertessin. Lligar els nens a la cadira amb unes gomes o amb una samarreta, insultar-los, posar-los vestits sota la dutxa, no donar-los aigua per beure o humiliar una de les criatures perquè s'havia fet les necessitats al damunt són algunes de les altres vexacions i maltractaments que van denunciar les sis educadores de la llar d'infants.

Tot plegat va fer que els Mossos d'Esquadra obrissin d'ofici una investigació que ha acabat amb l'acusació de quatre educadores i la directora del centre. En aquest sentit, una de les denunciants va dir que un mosso va advertir que si no ho denunciaven acabarien imputades.

Les mestres denunciants van reconèixer que tot i ser testimonis dels maltractaments no van acudir abans als Mossos d'Esquadra, ni als pares dels menors, ni van requerir assistència mèdica als menors quan “els rebotien” contra terra, segons denuncien.

En aquest sentit, les sis denunciants van aclarir que no ho van denunciar a la policia perquè ja tenien coneixement dels fets la direcció del centre i l'Ajuntament de Sant Gregori, i eren ells els que havien de solucionar-ho. Aquesta actitud de les sis denunciants va ser ahir recriminada durament pel fiscal del cas, que va demanar –no formalment– que totes elles també haurien de ser acusades per mala praxis perquè tot i ser testimonis directes d'aquests maltractaments i vexacions no van ser capaces d'acudir abans a la policia per denunciar els fets i per tant haurien encobert aquests fets.

El lletrat Carles Monguilod, que du l'acusació de part dels pares dels menors, es va mostrar satisfet perquè ha quedat demostrat que no es jutjava un cas sobre “conductes educatives” sinó un “atac a la dignitat del menor”. Així ho demostren les “proves perifèriques” i els testimonis dels maltractaments, diu Monguilod. El lletrat també destaca que no s'ha demostrat que una de les denunciants “arrossegués” les seves companyes “a delinquir” amb una falsa denúncia per una quota de poder.

Les claus

Una part dels pares declaren estar satisfets i mantenen els nens al centre

ò.p

Tot i que una de les mestres va reconèixer que alguna vegada havien subjectat criatures a la cadira per seguretat perquè no caiguessin, totes les educadores denunciades van negar que maltractessin les criatures. Ni fer-los menjar el vòmit, ni rebotir-los contra terra, ni dutxar-los vestits, ni cap de les vexacions que s'han denunciat. Així mateix, les acusades van reconèixer que a la llar d'infants hi havia “dos bàndols” i que el mal ambient es va desencadenar per la lluita d'una de les mestres denunciants per arribar a la direcció del centre. El lletrat Benet Salellas, que du la defensa d'una de les denunciades, va demanar que el jutge dicti l'absolució per falta de proves i objectes d'acusació, i indeterminació dels testimonis en els mateixos termes que ho va fer fa uns mesos el jutjat d'instrucció número 4 de Girona en una resolució “motivadíssima”. En aquest sentit, Salellas també destaca que l'Ajuntament no ha donat credibilitat a la denúncia perquè algunes de les acusades han continuat treballant al centre. Al seu torn, la lletrada Anna Tomàs va qualificar el cas de “pel·lícula increïble” i més encara quan tan sols tres pares van fer treure els menors del centre. La lletrada considera que els fets s'han magnificat i que no s'han acreditat les agressions. Pel lletrat Manel Mir a les denunciants el “conflicte laboral se'ls va escapar de les mans” i han hagut de mantenir la denúncia fins les últimes conseqüències. “Ha acabat el judici i no ha quedat provat res”, diu Mir.

De la desena de mares i pares que van declarar en el judici, tan sols quatre van reconèixer que havien detectat canvis en l'hàbit dels seus fills. Aquests pares associen els trastorns en el son i en el caràcter o l'aparició d'alguns blaus molt puntuals en les criatures als maltractaments que s'han denunciat. Pel que fa als altres pares, tots van destacar que estan satisfets amb la llar d'infants Els Escarlets de Sant Gregori i que mai van notar res estrany als seus fills. Fins i tot una educadora va declarar ahir que en 23 anys no ha vist res estrany al centre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.