Successos

L'amo de l'Eclipse i l'Edén diu que tracta les noies “humanament”

L'empresari gironí i sis persones més que treballaven per ell neguen que el 2008 portessin dones del Brasil per explotar-les sexualment i sotmetre-les a condicions “lleonines”, com manté el fiscal

Una de les víctimes creia que “mai” saldaria el deute amb els acusats

“Les noies han de pagar 60 euros diaris per l'habitació”

José Moreno Gómez, el propietari dels prostíbuls Edén i Eclipse, acusat de liderar presumptament una xarxa que el 2008 portava noies del Brasil per explotar-les sexualment als locals, va assegurar ahir a l'Audiència de Girona que tracta les empleades “humanament” i que intenta “fer les coses de la manera més legal possible”. La fiscal, en canvi, considera que tant ell com sis còmplices més que treballaven als dos clubs del Pla de l'Estany i del Baix Empordà sotmetien a condicions “lleonines” i de “semiesclavatge” les dones, a les quals “obligaven a pagar un preu desorbitat per saldar el que els deien que havia costat el bitllet d'avió”. Els altres imputats són Ceferino Valero –feia de xofer–, José Manuel Caeiro i Abraham Soler –dos encarregats de l'Edén, que actualment està tancat–, Julián María Fauria –Moreno va al·legar que mai hi havia tingut relacions–, Thirce Adriana Rodrigues da Silva –treballava a l'Eclipse– i el seu marit, Eduardo Osuna. El ministeri públic demana que se'ls imposi 12 anys de presó pels delictes contra els drets dels ciutadans estrangers amb finalitat d'explotació sexual i relatius a la prostitució –la petició de pena s'eleva als 14 anys i 8 mesos per a Valero, a qui també atribueix tinença il·lícita d'armes–.

L'empresari gironí va insistir que desconeix que existís un entramat, que “mai” s'ha dedicat a dur noies del Brasil, que no té contactes amb aquest país, que tampoc ha pagat diners per endavant perquè vingués cap persona i també va negar que els retirés la documentació. “Estic en contra d'aquestes pràctiques. No és la meva forma de ser. El seu passaport el tenim només uns segons a les mans, que és el temps que tardem a fer-ne la fotocòpia perquè disposem d'un registre d'elles. Regento locals de pública concurrència dedicats a la prostitució, no un restaurant. No enganyo a ningú ja que quan arriben els expliquem les condicions, que continuen sent les mateixes. Han de pagar 60 euros diaris per la plaça d'habitació perquè la tenen reservada, i 3 o 4 euros més pels llençols i les tovalloles. La resta de diners són per a elles.”

A banda de les suposades víctimes que van denunciar els fets, en la sessió oral la fiscalia va aportar com a prova diverses escoltes telefòniques que va enregistrar la policia quan els va intervenir els telèfons. En les gravacions, se sent Moreno parlant amb alguns dels seus sequaços –com el xofer de la limusina– i dient frases com “la cosa que havia de venir del Brasil encara no tenia passaport”, que hi havia noies a les quals se'ls acumulava “el deute” o instant que cobressin 150 euros a una jove de nacionalitat russa per haver tingut l'habitació sense haver-se presentat a treballar. En aquest darrer cas, Moreno va argumentar que va fer la proposta perquè volia que aquesta noia marxés ja que “tenia problemes amb les drogues”.

L'home també va detallar que és “habitual” que algunes dones brasileres vagin “a fer temporada” als seus bordells i que “repeteixin any rere any”. Paral·lelament, Valero va admetre que sense que ho sabés Moreno sí que va deixar diners a “dues o tres noies del Brasil” per poder venir al país, però va matisar que va actuar així perquè eren amigues de la seva dona i volia ajudar-les.

Al judici, una de les perjudicades que va exercir la prostitució a l'Edén de Melianta va afirmar que li reclamaven 2.500 euros com a deute pel viatge amb avió. La declarant va manifestar que tenia “molta por” perquè creia que no seria capaç d'eixugar “mai” el deute i “sentia desesperació”. Tot i això, va assenyalar que mai la van amenaçar ni prohibir sortir lliurement del club sempre que volgués.

6.000
euros
és l'import que el ministeri públic exigeix que paguin de multa cadascun dels processats.
12
anys de presó
és la pena a què s'enfronten els acusats per atemptat contra els drets dels ciutadans estrangers.

“Només les havíem acollit”

Un dels enllaços que l'amo dels clubs Eclipse i Edén tenia a Amèrica del Sud era Thirce Adriana Rodrigues da Silva, originària del Brasil. L'acusada havia treballat a l'Eclipse, a Mont-ras. En el bordell va conèixer el seu marit, Eduardo Osuna, també imputat. Quan van iniciar una relació, ella va deixar d'exercir la prostitució però continua tenint lligams amb el club, on ven roba a les empleades. En la seva compareixença, va desmentir haver-se lucrat amb les noies i va afegir que l'únic que havien fet amb el seu espòs havia estat “acollir algunes conegudes o familiars que venien del Brasil a treballar”. Una de les denunciants, però, va recordar que la germana de Thirce havia contactat amb ella al Brasil. En arribar a Catalunya, la va recollir Thirce, qui li va advertir que li devia 2.500 euros i que “ho havia de tornar del que guanyés treballant”.

“Em van fer passar per turista”

L'única afectada per la presumpta trama de proxenetes que va aportar ahir la seva versió a l'Audiència va relatar que, com que ella no tenia diners, Moreno i els seus col·laboradors li van facilitar un bitllet d'avió per arribar a l'aeroport del Prat via París i li van donar 2.000 euros perquè pogués fingir al consolat que venia uns dies de turisme. L'encarregat de l'Edén, Abraham Soler, li va especificar que havia de pagar 64 euros al dia per l'habitació. “Entre el deute per l'avió i l'habitació no em quedaven diners per a mi. Sempre devia i no guanyava res.”

acn

“Vaig portar aquí dues amigues de la meva dona”

Un dels suposats integrants de la trama que ahir va exculpar l'empresari José Moreno va ser Ceferino Valero, qui va treballar de vigilant de seguretat a l'Edén durant dos anys i, més endavant, conduïa una limusina pertanyent als clubs i feia encàrrecs per a les noies. L'home va explicar que Moreno desconeixia que ell havia enviat diners a la seva esposa, que era al Brasil, amb l'objectiu que portés dues amigues per treballar als prostíbuls, ja que el 2008 faltaven empleades. “No tenien passaport. Va ser una gestió llarga. Va ser l'única vegada que vaig pagar uns bitllets perquè les preteníem ajudar. Tot i això, la meva dona va entregar els diners a una de les seves amigues i, quan havia de venir a Catalunya, ella li va confessar que s'ho havia gastat tot.”

Al llarg de l'interrogatori que li va fer la fiscal, Valero també va exposar que coneixia bé quin era el procés per enviar diners al Brasil perquè l'havia realitzat “molts cops”, ja que feia arribar diners a la seva esposa “per viure”. En canvi, va negar que alliçonessin les noies sobre com havien de vestir per passar la duana sense complicacions: “L'únic consell que els donàvem relatiu al vestuari era que això no és un festival ni un carnaval. Després, només les traslladava al club i els desitjava sort.” Aquesta versió contrasta amb la de la fiscal, que defensa que ho feien amb visat de turista i ocultant la intenció real, que era entrar il·legalment al país per exercir la prostitució com a mínim 3 mesos: el temps que durava el visat de turista.

“Els havia deixat diners”

El principal acusat en el cas és José Moreno, propietari de l'Edén (ara ja tancat), l'Eclipse i el macroprostíbul de la Jonquera, el Paradise. L'empresari donava instruccions per portar noies del Brasil per lucrar-se presumptament a costa d'elles. A banda d'aquest judici, està imputat en un altre assumpte, en el qual se l'acusa d'utilitzar els seus locals per al blanqueig de capital. El 2008, la policia va escorcollar el seu domicili i hi va comissar joies, material informàtic, diners i telèfons que, segons el fiscal, havia adquirit gràcies als beneficis obtinguts pels pagaments de les dones. Moreno va desmentir l'existència de cap organització i va argumentar que alguna vegada fins i tot havia deixat diners a les noies perquè se'ls acumulava el deute que contreien amb ell i li feien “pena”. “Tant si treballen com si no, han de pagar 60 euros al dia perquè tenen l'habitació reservada. En ocasions, els hi rebaixava a 20 o 30 euros. Tampoc tenen horari i tenen llibertat per entrar i sortir quan vulguin, ja que les portes estan obertes.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.