Successos

tribunals

Nega haver matat un veí de Salt ferint-lo amb un tornavís

L'acusat, Anderson Jair Sinisterra Paredes, diu que no va saber que Óscar Cruz havia mort fins que la policia el va detenir dies després a Vic

Creia que l'arrestaven per haver agredit un agent

L'Audiència de Girona va ser escenari ahir de la primera sessió del judici d'Anderson Jair Sinisterra Paredes, un jove de 24 anys d'origen colombià acusat de matar un veí de Salt, Óscar Cruz Bernal, a qui va agredir presumptament a la plaça Onze de Setembre, el matí del 13 de març del 2011. L'imputat va desmentir que hagués clavat un tornavís al cap a la víctima, que va tenir un traumatisme cranioencefàlic i una hemorràgia, que li van provocar la mort l'endemà. Va admetre, però, que tots dos es van clavar cops de puny i que ell estava tan descontrolat que abans havia arribat a les mans amb la seva família.

Aquella nit va estar de festa i va consumir “rom i aiguardent, cocaïna i marihuana”. Quan va tornar a casa a les sis del matí, es va barallar amb la seva mare i amb un germà, als quals també va ventar cops de puny. Dos agents es van adreçar al domicili i, quan la situació es va reconduir, l'acusat va sortir al carrer per acabar-se de calmar. Mentre es dirigia a casa d'una amiga va passar per la plaça Onze de Setembre. Va reconèixer que “probablement” va dir “catalans de merda” en veu alta i, com que només hi havia Cruz al carrer, la víctima es va pensar que anava per ell i el va contestar: “Em va insultar, jo també ho vaig fer i em va agredir. Per defensar-me, li vaig donar cops de puny i puntades de peu. Mentre fugia corrent vaig veure que s'asseia a terra i vaig continuar el meu camí. No li vaig pegar amb un objecte punxant. Pot ser que li fes mal amb les claus o els braçalets.”

Quan la policia el va detenir dues setmanes després a Vic, duia un tornavís, si bé va al·legar que el portava perquè acabava d'arreglar el cotxet del seu fill. També va assegurar que no sabia que la víctima havia mort, tot i que hi va haver manifestacions a Salt: “No en vaig fer cas. Quan em van arrestar pensava que era per haver pegat a un agent.”

La tia i el cosí de la víctima van rebre ahir l'acusat cridant “assassí, assassí”. Dins la sala, la tia va relatar que quan el seu nebot va arribar a casa li va explicar que s'havia barallat amb un jove que l'havia insultat. Els veïns van avisar una ambulància que el va traslladar al Santa Caterina. “Deia que se n'havia anat de l'hospital perquè feia dues hores que esperava i ningú li deia res.” A casa, va demanar un calmant a la tia perquè tenia molt mal de cap, però es va negar a tornar al centre sanitari. Així va passar un dia sencer, durant el qual vomitava el que menjava, fins que el dia 14 la seva tia el va trobar mort al llit. “No estem gens contents amb l'hospital”, va dir. La família de Cruz l'ha demandat per negligència.

El fiscal, Enrique Barata, imputa a Sinisterra un homicidi amb l'agreujant d'abús de superioritat i sol·licita que el condemnin a 13 anys i 9 mesos de presó i que indemnitzi amb 80.000 euros la tia del jove mort. Per la defensa, representada pel lletrat Joan Pere Zapata, el final tràgic es podria haver evitat si haguessin atès Cruz a urgències, perquè les ferides no eren mortals de necessitat. Conclou que el seu client no tenia intenció de matar el noi i demana 1 any de presó per un delicte de lesions amb resultat de mort.

LA DATA

13.03.11
El noi
va ser trobat malferit a la plaça dels Colors. El van dur al Santa Caterina i va marxar abans de ser visitat.

LA FRASE

Vaig dir ‘catalans de merda'. Com que Cruz era l'únic al carrer, potser va pensar que anava per ell
Anderson Jair Sinisterra
acusat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.