Successos

successos

Estafats a la Garrotxa per l'asfalt de mala qualitat

Torna a actuar una banda de falsos empresaris que ofereixen enquitranar camins a un preu molt baix

Hi ha afectats a la Vall d'en Bas i a Sant Feliu de Pallerols

Nous afectats per la temptadora oferta d'uns reis de la picaresca que simulen ser empresaris de la construcció i que recorren la demarcació proposant als propietaris de camins i parcel·les asfaltar-los a un preu molt baix al metre quadrat. A la Garrotxa, han aconseguit entabanar veïns de la Vall d'en Bas i de Sant Feliu de Pallerols. A Lluís Plana, amo del mas de la Pomareda de la Vall d'en Bas, se li van presentar un home i una dona, d'una suposada companyia anglesa. Li van oferir pavimentar amb quitrà els pocs més de 200 metres d'un camí particular que connecta amb una carretera que condueix fins a Sant Quintí. Per acabar-lo de convèncer, li van detallar que els treballs li sortirien a meitat de preu en relació amb altres empreses del sector. Van tancar el tracte, si bé el pagès denuncia que poc després la capa de paviment del terra es va deteriorar ràpidament, a trossos, van sortir forats per tot arreu i, en alguns casos, els ha hagut de tapar amb formigó. “Sort que hi han deixat de passar camions, sinó ja no tindríem camí! Al cap d'uns dies, em van visitar uns representants que deien que eren d'una altra companyia, tot i que crec que eren els mateixos”, exclama. Evidentment, no en va voler saber res, ni ells de les obres anteriors, per les quals la víctima va fer el pagament al comptat sense que li donessin factura ni tampoc cap garantia.

L'oficina comarcal de consum de la Garrotxa i el consistori de la Vall d'en Bas han difós un ban per alertar d'uns delinqüents que es fan passar per empleats d'una empresa que pavimenta carreteres a la comarca i que ofereixen enquitranar camins particulars amb sobrants de les obres a preus reduïts. No és el cas de Plana, a qui van indicar que obtenien el quitrà de restes que arribaven al port de Barcelona. Els tècnics municipals diuen que el problema del material és que la col·locació la realitzen en fred, quan “ha de ser a altes temperatures”.

LA FRASE

Poc temps després, la pavimentació es va deteriorar ràpidament i van sortir forats per tot arreu
Lluís Plana
veí de la vall d'en bas

LA XIFRA

5.000
euros
va arribar a pagar al juny un pagès de Forallac als delinqüents, quan l'oferta inicial que li van fer era de 400.

Al Baix Empordà van arribar a extorquir les víctimes

No es descarta que els estafadors siguin els mateixos que a mitjan d'aquest any van enganyar amb un mètode similar pagesos i grangers del Baix Empordà, als quals fins i tot van arribar a extorquir. També oferien a les víctimes l'asfaltatge de camins o espais exteriors de les seves instal·lacions a un preu molt ínfim. Si hi havia acord, uns operaris es presentaven amb una maquinària poc pesant i posaven una capa d'asfalt de poca qualitat i de gruix escàs. La policia va arrestar el juny dos homes de nacionalitat anglesa, James Railly i Neil Hyatt, que eren els que tancaven els tractes. Després de passar a disposició judicial, però, van quedar en llibertat provisional. A part d'ells, els agents van identificar vuit persones més, angleses i romaneses, que eren els treballadors que anaven a fer les obres. A l'hora de cobrar, reclamaven unes quantitats desorbitades que no tenien res a veure amb l'oferta inicial. Quan els grangers es negaven a pagar els amenaçaven fins i tot de cremar-los coberts i instal·lacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.