Sense - Sortim

La fil·loxera tenyeix de groc i foc la verema a Sant Sadurní

Com és tradició, el 7 i el 8 de setembre la capital del cava recorda de manera festiva el combat contra l'insecte que va arrasar les vinyes i el seu triomf sobre la plaga

La fil·loxera va atacar les vinyes penedesenques a finals del segle XIX i, cada setembre, Sant Sadurní d'Anoia recorda els desastres que va provocar aquest diminut insecte i el seu triomf sobre la plaga. La Festa de la Fil·loxera, una verema de foc i de música, se celebra demà i diumenge i tenyirà de groc els carrers de la vila en el marc de les seves Fires i Festes. Mitjançant elements de la cultura popular, la celebració evoca de manera alegre i festiva aquest episodi decisiu de la història de Sant Sadurní i recorda com els sadurninencs van aconseguir superar aquest moment difícil, una victòria que van assolir alhora que posaven els fonaments del seu producte insigne: el cava.

La programació de les Fires i Festes es concentra entre avui i dilluns que ve –9 de setembre– i, a banda de la Festa de la Fil·loxera, inclou diversos actes adreçats a tots els públics, com ara una trobada de puntaires, sardanes, correfocs, espectacles infantils, una oferta musical molt variada i també un espectacle d'humor que tindrà lloc la nit de diumenge, en acabar la Festa de la Fil·loxera. Ja dimarts –la vigília de la Diada Nacional– se celebrarà la Festa del Mestissatge, que cada any porta a Sant Sadurní grups i músiques d'arreu del món.

Pel que fa a la Festa de la Fil·loxera, el guió varia molt poc d'un any a l'altre, i ja són 32 anys. Cada 7 de setembre a la nit es representa la irrupció de la plaga i 30 fil·loxeretes sorgeixen del castell de focs i s'escampen pels carrers. Es retrobaran al centre de la ciutat, on la festa acaba amb un repic de timbals i una petada. A les deu de la nit del 8 de setembre es concentren al Raval tots els entremesos de la festa. La fil·loxera es prepara per atacar, encesa en tots els seus punts de foc, mentre els pagesos ballen tranquils a la plaça de l'Església, aliens a la plaga. Quan l'insecte hi arriba esclata la tragèdia, els ceps malalts deambulen carregats de foc vermell i apareixen els Set Savis. La fil·loxera demostra la seva ferocitat, però al final ells troben la solució: replantar les vinyes amb peus de cep americans. Els nous ceps, immunes a la plaga i amb foc de color verd, ballen amb el públic, que canta victòria. És el triomf final.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.