Sense - El Punt

El record del combat entre moros i cristians a Pollença

Amb motiu de les festes de la Mare de Déu dels Àngels, patrona de Pollença, es rememora l'enfrontament, l'any 1550, entre Joan Mas i els pirates de Dragut

El principal acte de les festes de la patrona de Pollença, a l'illa de Mallorca, és l'anomenat Simulacre de Moros i Cristians, que té lloc cada any a principis d'agost, i recorda la batalla del 30 de maig de l'any 1550, en què els cristians, encapçalats per Joan Mas, van aconseguir la victòria sobre els pirates de Dragut.

La festa, avui dia 2, és en honor de la Mare de Déu dels Àngels. El primer acte, a les cinc de la matinada a la plaça Major, és la interpretació de la tradicional Auborada, a càrrec de la Banda de Música de Pollença, seguida en silenci pel públic. A les onze del matí, s'ofereix la missa en honor de la patrona, i a continuació, els cossiers ballen l'oferta, primer a l'interior de l'església i després a la plaça Major.

A les sis, s'inicia la processó de l'antiga imatge de la patrona pels carrers de Pollença. El moment més esperat és a les set del capvespre: el Simulacre de Moros i Cristians. L'escenari inicial és la plaça de l'Almoina, on es representa la trobada entre Joan Mas i Dragut amb el seu lloctinent, càrrecs interpretats per joves de Pollença triats democràticament pel poble. Després de trobar-se, Joan Mas aixeca la veu al cel: “Mare de Déu dels Àngels, assistiu-mos. Pollencins, aixecau-vos, que els pirates ja són aquí!” Immediatament es produeix l'impressionant xoc entre els dos bàndols.

Des de la plaça de l'Almoina els cristians fan retrocedir els moros fins a l'església de Sant Jordi, on apareix l'Ajuntament Vella. Aquest segon combat representa l'alliberament de les dones i els nins, presoners dels pirates a l'església. El tercer i darrer enfrontament té lloc al camp de futbol de Ca'n Escarrintxo. En aquesta ocasió, Joan Mas aconsegueix la bandera enemiga i dirigeix els seus homes fins a la parròquia de Pollença. Una vegada allà, tots els cristians canten el tedèum i el Puix patrona en acció de gràcies a la Mare de Déu dels Àngels per la victòria.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.