Jordi Bertran publica l'estudi més complet sobre la història dels armats de Tarragona

Actualitza i amplia l'obra de Josep Maria Salvadó

El llibre Els armats de Tarragona. Els seus orígens a la península Ibèrica es va presentar ahir a la sala Santiago Costa de la Diputació de Tarragona com una de les novetats per aquest Sant Jordi. Es tracta d'una obra que actualitza i amplia la que Josep Maria Salvadó (que va ser capità manaia entre 1982 i 1997), va publicar el 1986. Ara, Jordi Bertran, a partir de la troballa de nous documents i d'una investigació exhaustiva, completa la història dels armats de Tarragona. El nou llibre descobreix nombroses imatges i documents, molts d'ells inèdits, pertanyents a diferents èpoques des de principis del segle XX fins a l'actualitat.

L'obra, editada per Indústries Gràfiques Gabriel Gibert de Tarragona, té un pròleg de Salvador Távora, director de la companyia La Cuadra de Sevilla.

Del teatre medieval

 A partir del primer treball del 1986, realitzat per Josep M. Salvadó, Jordi Bertran ha realitzat l'estudi més complet dels armats en el conjunt dels territoris de la península Ibèrica des dels seus orígens medievals fins als nostres dies, amb referències a desenes de poblacions. Segons diuen els autors, els armats «són fills del teatre medieval».

L'obra també amplia notablement les informacions i les interpretacions conegudes sobre els armats tarragonins pertanyents a la Congregació de la Sang si més no des de l'any 1758: la superació de guerres diverses com les del Francès o la Guerra Civil espanyola, la influència de l'art i posteriorment del cinema en l'evolució del vestuari, les diferents tipologies de persones que han integrat la cohort romana i també els diferents personatges que han fet el paper de capità manaia. Actualment, aquest paper el fa Alfons Lorenzo (des de l'any 1998).

Durant la presentació del llibre, María Ángeles Sánchez, periodista i fotògrafa il·licitana especialitzada en viatges i en festes tradicionals de l'Estat espanyol, va destacar que l'obra és, sobretot, un acte de «dignificació dels armats, aquests homes convertits en mites dels anys infantils». La periodista especialitzada en festes tradicionals i populars va remarcar que l'obra «supera l'àmbit local» i no només detalla la història dels armats tarragonins, sinó que els situa en un context general. Sánchez també va elogiar «la tasca investigadora de Bertran».

En l'edició del llibre han col·laborat la Diputació de Tarragona, l'Ajuntament de Tarragona, l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa i la Fundació Privada Mútua Catalana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.