Necrològiques

Mor Pilar Heras

Directora general d’Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil

Pilar Heras, directora general d’Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil, ha mort a Barcelona, aquest diumenge, 27 de gener, víctima d’un accident vascular cerebral. Altempordanesa i especialment coneguda a Figueres i Cabanes, era doctora en ciències de l’educació i professora titular d’universitat a la UB des de 1994. Heras ocupava el càrrec del Departament de Justícia de la Generalitat des del 2016, quan va abandonar la tasca de directora del màster d’execució penal a la comunitat i justícia restaurativa (UB) que havia dut a terme durant el curs 2015/2016. La consellera de Justícia, Ester Capella, va expressar ahir el seu dol en nom del govern de la Generalitat i de totes les seves companyes i companys de feina, destacant “el compromís i l’empremta social” d’una companya dedicada a “la generació de noves oportunitats per als més vulnerables”.

A les xarxes socials, el president Quim Torra, consellers i càrrecs de la Generalitat també van lamentar la desaparició sobtada de la directora. “Gent com ella, valenta, honesta, lúcida i generosa, fa millor la vida”, va escriure l’exconseller Toni Comín. “Farem de les nostres victòries el seu homenatge. Per la República, pel feminisme, per la lluita LGBTI, per un món millor”, hi va afegir Mireia Mata, figuerenca i directora general d’Igualtat. Molts altres figuerencs de diversos àmbits polítics i socials de la ciutat van lamentar també la defunció. Nascuda el 12 d’octubre de 1954 a Figueres, Pilar Heras era filla del metge de Cabanes Narcís Heras Vicens i Anna Trias Balot, i era la filla mitjana de tres noies. En la seva joventut va destacar per la seva implicació en la vida associativa, cultural i política de la capital empordanesa. El 1973 va ser membre fundadora del grup de cançó Indika, amb Josep Tero, Alfons Gumbau i Joan Ferrerós, entre d’altres, interpretant peces de Mikis Theodorakis o musicant poemes de Maria Àngels Anglada. Posteriorment va alternar estades entre Cabanes (on va ser regidora, incorporant-se com a independent en la llista d’ERC), i Barcelona. Llicenciada en pedagogia a la Universitat de Barcelona, es va doctorar amb la tesi titulada Dona i educació a Catalunya el 1991.

Ha realitzat treballs de recerca al Salvador i Nicaragua, alguns en conveni amb universitats catalanes i de l’Amèrica Central. Ha dirigit màsters sobre educació al Salvador i sobre gènere i desenvolupament a Nicaragua, vinculant sempre les seves activitats en temes com ara la desigualtat, la marginació i la immigració.

En l’època més recent, Pilar Heras es va incorporar a la direcció general el febrer del 2016, poques setmanes després que l’exconseller Carles Mundó assumís la cartera de Justícia. Des d’aquell moment i fins ara, Heras va pilotar l’atenció a les víctimes de delictes i els centres educatius de Justícia Juvenil, dedicats a la reinserció social d’adolescents i joves que han comès algun delicte i que, sovint, tenen també algun problema de salut mental i risc notable d’exclusió social. De la gestió de Pilar Heras, destaca l’aposta per les mesures penals alternatives (MPA), que permeten el compliment de condemnes penals fora de l’entorn penitenciari, amb treballs en benefici de la comunitat.

El comiat tindrà lloc demà, dimarts, al Tanatori de la Funerària Empordanesa-Àltima, de Figueres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia