Necrològiques

Mor l’historiador de l’art Jaume Barrachina

Era el director i conservador del Museu del Castell de Peralada, valedor del fons artístic de la família Suqué Mateu

Jaume Barrachina Navarro (Barcelona, 1951) va morir abans-d’ahir a 69 anys d’edat. Llicenciat en història de l’art per la Universitat Autònoma de Barcelona, va exercir com a conservador i director del Museu del Castell de Peralada del patrimoni cultural del castell des de 1975. Va dedicar tota la seva vida professional al seu fons artístic, propietat de la família Suqué Mateu, i en va comissariar nombroses exposicions, a més de ser l’autor de diverses obres de recerca històrica. La seva especialitat era l’art medieval i el col·leccionisme, tot i que tenia gran coneixement de l’art català en general. Va ser el responsable de l’inventari de les obres d’art del Castell de Peralada entre 1975 i 1977 i del pla museològic del Museu Monogràfic del Castell Vell de Llinars, jaciment que ja havia estudiat en profunditat i que va presentar com a tesi de grau. Va ser l’organitzador del X Congrés de l’Associació Internacional de la Història del Vidre (1985) i l’editor de la versió espanyola de la col·lecció El mundo de las antigüedades, a més de ser col·laborador i articulista de revistes artístiques com Estudios Pro-Arte, De Museus i del butlletí del Museu Nacional d’Art de Catalunya. També va ser comissari d’exposicions com Thesaurus. Art dels Bisbats catalans (1985) i La col·lecció somiada. Escultura medieval a les col·leccions catalanes (2002).

Els qui el van conèixer recorden que no hi havia millor guia per visitar el castell empordanès que ell, perquè en coneixia tots els racons i les històries rere la rica col·lecció –que inclou la millor col·lecció privada d’edicions d’El Quixot i una de vidre antic molt reputada–, i les explicava com si fos seva.

La família Suqué Mateu, en saber la notícia, va expressar el seu condol per la pèrdua d’un dels seus col·laboradors més fidels i una peça clau en la divulgació del patrimoni del Castell de Peralada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia