societat
Adeu a Manel Domènech, referent del sobiranisme i l’esquerra a les Illes
Defensor de la llengua i la cultura pròpies, va ser un corcó contra les polítiques de dreta
Un dels grans referents del sobiranisme a les Illes Balears, Manel Vicens Domènech i Bastard (Palma, 1959), va morir ahir als 72 anys a l’hospital de Caubet, En les eleccions del 2019 va ser el cap de llista de la candidatura independentista i anticapitalista Crida per Ciutat, vinculada a la Candidatura d’Unitat Popular (CUP). Va ser coautor del llibre Les escoles de Palma en temps de la II República.
Serà recordat com un pilar en la defensa de la cultura i llengua pròpia de les Illes, a banda d’estar sempre en la primera fila de moltes lluites compartides amb altres moviments d’esquerres. Era membre de l’Assemblea de Docent, de Cantaires per la Llibertat, del grup Recuperem Marivent i de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca, la plataforma STOP Desnonaments, el grup Arruix Borbons i va formar part del grup Arxipèlag en defensa del patrimoni, entre d’altres. Va ser un personatge incòmode pels mitjans de la dreta controlats pel PP i ara també per Vox.
Nascut el 1953, Domènech provenia d’una família de tradició progressista. Això va fer que durant la seva etapa universitària s’impliqués en el moviment antifranquista afiliant-se al Partit Comunista d’Espanya (PCE). El 1983 es va presentar com a cap de llista de la formació a les eleccions municipals per l’Ajuntament de Palma, però no va obtenir representació.
A mitjan anys vuitanta es va integrar al Partit Comunista dels Pobles d’Espanya (PCPE) i, a finals de la dècada, va abandonar la militància comunista, quan el moviment estava ja completament trencat a l’Estat espanyol.
En l’àmbit professional, va ser director del CEPA Son Canals. Un cop jubilat, la seva presencia va ser cada vegada més habitual en les grans mobilitzacions de l’esquerra contra la massificació turística, la defensa d’un habitatge digne, per la memòria històrica, contra la monarquia i contra l’ampliació de l’aeroport de Palma. Gràcies al seu esforç i al dels seus companys, la monarquia va tornar a la ciutadania el Palau de Miravent.
Amics i companys van organitzar una concentració ahir al vespre a la plaça de Cort de Palma per guanyar uns moments de silenci mentre sonava El cant dels ocells de Pau Casals.
Múltiples organitzacions culturals, sobiranistes i d’esquerres, com l’Obra Cultural Balear o la CUP, s’han fet ressò de l’adeu de Domènech. L’expresident del Parlament de les Illes, Balti Picornell, ha escrit un emotiu missatge recordant la seva figura: En Manel era omnipresent, si. L’única persona que podies trobar-te per sorpresa a Perpinyà visitant el Palau dels Reis de Mallorca a la Catalunya Nord o donant branca als borbons al Palau de Marivent aquí a Mallorca. Això el feia únic. Té trobarem a faltar.”