Necrològiques

Joaquim Montoriol i Pous

Geòleg

Joaquim Montoriol va néixer a Barcelona el dia 30 de maig del 1924. L'espeleòleg català més mediàtic, i possiblement més popular, va morir abans-d'ahir, 11 de febrer, a l'edat de 86 anys.

Va ser un dels impulsors per la creació del primer equip especialitzat en espeleologia a l'Estat espanyol l'any 1948, conegut amb el nom de Grup d'Exploracions Subterrànies (GES), del qual va ser president durant els períodes 1950- 1953 i 1960-1964. Montoriol i altres membres del GES com Ferran Termes, Francesc Vicens o Josep M. Thomas van representar un nou impuls de les exploracions subterrànies després de la Guerra Civil.

Des del 1948 va començar a divulgar la seva important i extensa obra espeleològica col·laborant amb publicacions a la revista Speleon (1950-1983), participant en ponències a conferències i simposis nacionals i internacionals i publicant més de cent treballs.

Joaquim Montoriol va efectuar importants estudis al massís del Garraf, Sant Llorenç de Munt, la cova de l'Aigua de Granada i la Cullalvera de Cantàbria. Durant els anys seixanta va coordinar una campanya internacional de vulcanoespeleologia que va tenir lloc a Lanzarote i Tenerife, on va aconseguir el rècord mundial de desnivell.

Gran viatger, va participar com a cap d'expedició de les recerques científiques a coves volcàniques a Islàndia, les illes Galápagos o Rwanda.

El 1987 va rebre de la Generalitat de Catalunya el guardó Forjador de la Història Esportiva de Catalunya.

Montoriol era també catedràtic jubilat de la facultat de Geologia i exvicerector de la Universitat de Barcelona, i durant els últims anys havia continuat fent conferències audiovisuals on quedava palesa la seva passió esportista i la rigorositat científica que el caracteritzava.

La cerimònia se celebrarà avui, dia 13, a 1/4 d'11 del matí, a la parròquia de Sant Pere de Premià de Dalt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.