Necrològiques

Oriol Riba i Arderiu

Geòleg membre de l'IEC i fundador del Departament d'Estratigrafia i Geologia Històrica a la UB

El geòleg Oriol Riba i Arderiu, considerat un dels millors coneixedors del país i autor d'estudis capdavanters sobre el subsòl de Barcelona, va morir dimarts als 87 anys.

Nascut a Barcelona el 1923, era doctor en geologia i professor emèrit d'estratigrafia de la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona. Llicenciat en ciències naturals i doctor en geologia per la UB, va ser un dels geòlegs més reconeguts i dels que més bé coneixien el país. Investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques, a Wageningen (Holanda), a Angers i Rennes (Estat francès), i catedràtic a la Universitat de Saragossa i a la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona (UB), va ser membre de la Secció de Ciència i Tecnologia i president de la Institució Catalana d'Història Natural (ICHN) de l'Institut d'Estudis Catalans.

A la UB va fundar el Departament d'Estratigrafia i Geologia Històrica i també hi va promoure les especialitats de sedimentologia, geologia marina i geologia del petroli. Va fer recerca d'hidrocarburs al País Basc, Navarra, La Rioja i a la Catalunya central, a més de Guinea i el Sàhara. També va investigar la conca terciària de l'Ebre i la serralada ibèrica.

Riba va orientar part de la seva recerca en l'estudi del subsòl de la ciutat de Barcelona, aleshores una activitat capdavantera. Fruit d'aquesta recerca, l'any 2009 va publicar, juntament amb Ferran Colombo, l'obra Barcelona: la Ciutat Vella i el Poblenou. Assaig de geologia urbana, editada per l'IEC. També va ser coautor, i un dels promotors, del Diccionari de geologia. A més de membre de l'Institut d'Estudis Catalans, va formar part del Consell de Protecció de la Natura, de la zona volcànica d'Olot. També era membre fundador de l'Associació Internacional de Sedimentologia.

Entre els guardons que va rebre, hi ha la medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic de la Generalitat de Catalunya, atorgada l'any 1992.

Les exèquies se celebraran avui, a les 09.25 hores, al Tanatori Sancho de Ávila de Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.