Necrològiques

Josep Cantó Pagès

Investigador de la història de Llagostera

L'investigador llagosterenc Josep Cantó i Pagès va morir ahir, dia 29 d'octubre, a l'edat de 88 anys.

Nascut a Llagostera el 6 de desembre del 1926, va treballar a la fàbrica de suro de can Roqueta, on va fer amistat amb Antoni Mascort, amb qui va impulsar l'Agrupació Filatèlica i Numismàtica, d'on van sorgir nombroses iniciatives, com ara exposicions, Cor de Caramelles, escacs, Centre d'Estudis, secció juvenil... i la més transcendent, la revista Lacustaria, publicada del 1961 al 1967, quan la llei de premsa de Manuel Fraga va comportar-ne el tancament.

Anys després, el 1995, Josep Cantó i Antoni Mascort es van retrobar i van començar una ambiciosa investigació històrica dels últims segles a Llagostera. En quinze anys de recerca van publicar nombrosos articles i quatre llibres: Les muralles de Llagostera (1999); Episodis de la història de Llagostera. Segles XVI-XVII (2003), de la Col·lecció Beca Esteve Fa; Episodis de la història de Llagostera. Segle XVIII (2006), i L'Agrupació Filatèlica i Numismàtica (1955-1972). Memòries d'uns anys intensos (2010). A més dels llibres, també va publicar una llarga sèrie d'articles a les publicacions locals Butlletí de Llagostera i La Rusca. Les seves aportacions, però, no es van acabar aquí. També van lliurar a l'Arxiu Municipal un volum, elaborat artesanalment, de 600 fitxes de Llagostera del segle XVI al XIX, i cinc del XIV, que fan referència a cases, patis, terrenys i altres finques i en què figuren les afrontacions de les propietats.

En l'àmbit empresarial, cal destacar que Josep Cantó va crear la marca de recuits L'Eixerit.

La cerimònia religiosa se celebrarà avui, divendres, a les 4 de la tarda, a la parròquia de Sant Fèlix de Llagostera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia