Necrològiques

Rosa Garcés Gil

La matinada de diumenge va traspassar Rosa Garcés Gil a l'edat de 93 anys. Era esposa del pintor Ramon Calsina Baró i membre honorífica de la Fundació Ramon Calsina.

Nascuda el 13 d'agost de 1923 al poble de Montant (Alt Millars, Castelló), de ben jove es traslladà a Barcelona per treballar. Un dia d'abril de 1945, amb 21 anys, va anar amb uns amics a l'estudi del pintor i allà va començar un camí conjunt de 46 anys. Del matrimoni nasqueren els seus tres fills, Ramon, Elisa i Albert.

La Rosa sempre ha estat una dona forta i treballadora. D'ella, en va rebre estabilitat i força per poder tenir una vida adreçada a l'art, allò que l'omplia i que era la seva vida. El va enamorar la capacitat de la Rosa per il·lusionar-se de tot i el seu optimisme en els bons i mals moments. A la vida complicada de l'artista va respondre amb amor i lliurament incondicional.

El mateix Calsina, al final de la seva vida va expressar en unes paraules la tasca de la seva esposa en l'àmbit familiar: “Ara ho veig, potser tard, però m'adono de la llaçada de la dona, del seu suport, d'apropar-me les sis manetes i desviar-me per uns moments la meva atenció.” També va destacar el paper de la Rosa en la seva obra artística: “Aquesta concreció de l'obra és fruit del meu treball i del seu, fet d'una forma molt més silent, molt menys protagonista i, en canvi, tan important com el meu propi treball, com el meu propi sentiment, que ella sempre ha sostingut i ha fet créixer.”

És el final d'una llarga vida i els que l'hem coneguda ens quedem amb tot el que hem viscut amb ella i amb la promesa del retrobament. Tenim l'esperança que ha estat acollida per qui l'ha estimada i que s'ha endut el bagatge de tot l'amor que ha donat.

La cerimònia de comiat es va fer el dilluns 29 d'agost, a tres quarts de dotze, al tanatori de Sant Gervasi, Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia