Societat

La magistrada del crim de la Patum imposa el castellà en la celebració del judici

Argumenta que el dret de defensa ha de prevaler sobre els drets lingüístics

La magistrada Ana Ingelmo va imposar ahir l’ús del castellà en la declaració d’un testimoni del cas Isanta argumentant que “el dret de defensa és molt superior al dret del testimoni d’utilitzar una llengua o una altra”. L’incident lingüístic va derivar en una protesta formal de tres dels advocats de l’acusació –que van fer constar en acta– i amb la decisió de la sala, un cop s’havia acabat la sessió d’ahir, de cridar per avui un intèrpret que tradueixi al castellà la declaració en català dels testimonis que estan citats.

La trifulga es va iniciar quan un testimoni de la brutal agressió que va acabar amb la vida del jove Josep Maria Isanta va començar a declarar. El jove, un veí de Sabadell, havia començat a respondre en català les preguntes que li estava fent en castellà la fiscal i tota la sala seguia amb naturalitat l’escena, sense que ningú hagués protestat per aquest diàleg bilingüe, tan habitual en aquest país. Però la tercera resposta en català del testimoni va portar a la intervenció de la magistrada, que el va interrompre preguntant si tothom podia seguir la declaració en aquell idioma.

Dos dels acusats, tots veïns de la ciutat de Berga, van aixecar el dit assegurant que ells no entenien la llengua pròpia del país i aleshores la magistrada va dir al testimoni: “Utilitzi l’espanyol”. Els advocats de l’acusació van protestar fent notar que el jove s’expressava molt més bé en català que en castellà.

Ingelmo va replicar que “els autèntics protagonistes són els acusats”, va citar l’article 3 de la Constitució (que parla de l’obligació de conèixer el castellà, però també del deure de protegir les altres llengües de l’Estat) i va acabar proclamant la preeminència del dret de defensa respecte als drets lingüístics dels ciutadans.

En acabar la sessió, el tribunal va acordar d’ofici cridar per avui un traductor que seurà darrere dels acusats i els traduirà la declaració dels testimonis.

Des de l’inici del judici la magistrada Ingelmo ha fet gala de la seva coneguda severitat en la conducció de les vistes amb intervencions que han generat un evident malestar entre els lletrats i el desconcert entre bona part del públic assistent. Constantment ha interromput els advocats per demanar-los que no repreguntin aspectes ja contestats per evitar que el procés –amb nou acusats, onze advocats, el fiscal i desenes de testimonis– no s’eternitzi.

Tanta severitat va acabar traint la magistrada quan va passar per alt un dels moments clau del primer dia de judici, quan l’acusat Santiago Sánchez va explicar que havia vist el també acusat Pablo Enríquez agredint una de les víctimes amb un ganivet. Tothom ho va sentir menys Ingelmo, que instants després va interrompre la vista per repreguntar a Sánchez sobre aquest extrem. L’acusat s’havia expressat en un correcte castellà.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.