Cultura

El Mume dedica avui el cicle ‘La paraula a l'exili' a l'obra de Carles Riba

Retorn al castell de Bierville

En un antic molí del castell de Bierville, a l'Alta Normandia, van néixer les elegies on Carles Riba abocaria tot el dolor i l'esquinçament de l'exili, una experiència tan decisiva, que al prefaci de la segona edició, el 1949 (la primera va circular de manera clandestina i encara incompleta el 1943), el poeta hi declarava: “Hi vaig entrar com a la mort.” Les elegies de Bierville, l'obra que marca el gir de Riba cap a la metafísica i la intensificació del símbol, serà el fil conductor, avui, de la segona edició de La paraula a l'exili, el cicle que el Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera (Mume) dedica des de l'any passat a evocar i homenatjar els escriptors catalans que van patir el desterrament arran de la Guerra Civil.

La jornada, amb el títol Aurores, creixeu!, crida manllevada d'un dels versos de l'autor, i coordinada pel director del museu, Jordi Font, i el poeta Roger Costa-Pau, consistirà en una conferència sobre la vida i la producció literària de Riba a càrrec de l'assagista Vinyet Panyella (19 h), seguida d'una lectura dramatitzada de les Elegies a càrrec dels actors David Planas i Meritxell Yanes (20 h). L'acte finalitzarà amb un recital de la coral Els Jonquets de l'Escola Municipal de Música de la Jonquera (20.30 h), dirigida per Quim Mandado, que interpretarà alguns poemes de la també poeta Clementina Arderiu, que com a esposa de Riba, va viure amb ell les penalitats de l'exili.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.