Política

José Montilla només refusa un pacte postelectoral amb el Partit Popular

“D'entrada, no descarto res”, afirma el President de la Generalitat

El líder del PSC afirma que el discurs institucional de la Diada no es va fer en clau electoral, diu en resposta a les crítiques de CiU i ERC

El president de la Generalitat, José Montilla, ha dit avui que en matèria de pactes postelectorals el PSC manté posicions obertes. “D'entrada, no descarto res”... sempre que hi hagi coincidències programàtiques, ha reblat. Hi ha una excepció molt clara. No hi haurà aliança amb el PP. Segons Montilla, amb els populars no es coincideix ni en política social ni en el model d'Estat i, a més, els acusa de ser els responsables de la crispació que viu el país. Tanmateix, els pactes, ha comentat, els marcarà el PSC i no Madrid, atès que els comicis han de ser en clau catalana i no espanyola.

El president ha fet aquestes manifestacions a les 9 del matí, al programa A vivir que son dos días, de la cadena SER. La periodista Montserrat Domínguez, conductora del programa, ha estat l'encarregada de fer l'entrevista, als estudis de Ràdio Barcelona.

Les enquestes actuals no són pas favorables al PSC. José Montilla ha afirmat que sempre s'ha d'estar preparat per deixar el Govern, però diu que farà el possible per capgirar la situació i portar el partit que lidera al triomf en les eleccions al Parlament de Catalunya. El líder socialista considera que hi ha eines suficients per aconseguir el suport de la població.

El president ha negat que el seu missatge institucional de la Diada tingués una clau electoral, crítica que va arribar ahir des de l'oposició de CiU i des dels propis socis d'ERC.

Les llistes del PSC tenen de moment la novetat del ministre de Treball, Celestino Corbacho, i l'absència del conseller d'Economia, Antoni Castells. Amb la previsió d'aprovar-les en els propers dies, s'ha especulat amb alguns noms com els de Carme Chacón, David Vegara o Josep Borrell. Montilla ja ha deixat clar aquest diumenge que no formaran part de les llistes.

De Chacón, ha subratllat que “ho està fent bé” com a ministra de Defensa, i no està “dins dels seus plans” tornar a la política catalana de manera immediata. Sobre Vegara i Borrell, els ha erigit com a “dos grans actius” del PSC, però ha recordat que tenen responsabilitats importants a nivell internacional, treballant en el Fons Monetari Internacional el primer i com a president de l'Institut Europeu de Florència el segon. “No vol dir que no puguin tornar, vol dir que ara no. És que les llistes es configuren ara, en molt poques setmanes. En aquests moments no està a sobre de la taula”, ha explicat. Això sí, Montilla ha afegit que “una altra cosa és que puguin col·laborar”, però no ha volgut concretar més.

De la renúncia de Castells, el primer secretari del PSC ha assegurat que l'aprecia molt i és un “excel·lent valor”, però ha apuntat que “un projecte col·lectiu és alguna cosa més que una persona”, i dins del PSC hi ha persones amb una gran vàlua, com els mateixos Chacón, Vegara i Borrell.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.