Política

Primer Aplec per la Independència

La unitat independentista

Crida popular a Arenys de Munt perquè les forces independentistes vagin plegades a les eleccions del Parlament

El poble maresmenc inaugura un monument per recordar que va ser el primer a fer una consulta

Si el crit més escoltat ahir al matí a Arenys de Munt era “independència”, a la tarda va ser “unitat”. El clam es va dirigir als partits que defensen un estat propi perquè vagin plegats a les pròximes eleccions i es deixin de personalismes. Els retrets anaven dirigits directament als líders de Reagrupament, Joan Carretero, i de Solidaritat Catalana, Joan Laporta, que van assistir al primer Aplec de la Independència, i en menor grau a ERC. “Que les idees s'uneixin i s'integrin en una sola veu per formar un clamor universal”, va dir enmig d'aplaudiments un dels impulsors del Manifest 12 d'Abril, el doctor Moisès Broggi. “Aquesta dicotomia és una escopinada a la manifestació que es va fer a Barcelona el 10 de juliol passat”, va afegir-hi el també doctor Oriol Domènec.

Si fa exactament un any, el poble maresmenc omplia una pàgina de la història del país i organitzava la primera consulta popular sobre la independència, ahir va voler rememorar l'anomenat “esperit d'Arenys de Munt” i fer-ho amb una gran festa. L'aplec va començar de bon matí amb actuacions musicals, lectures de poemes i discursos reivindicatius a la plaça de l'Església. “És una festa d'homenatge a les consultes, a les desenes de milers de voluntaris i a la gent que ha anat a votar i que creu en la llibertat dels pobles”, explicava l'alcalde, Carles Móra. En el que tothom estava d'acord en afirmar és que hi ha hagut un abans i un després de la consulta d'Arenys de Munt, perquè la independència s'ha situat el centre del debat polític a Catalunya.

El plat fort de la jornada, però, va ser a la tarda, quan milers de persones van traslladar-se al parc de Can Jalpí per inaugurar de manera oficial el Monument a la Independència. Una escultura senzilla, minimalista, però alhora imponent i carregada de simbolisme, que recordarà eternament la data del 13 de setembre de l'any 2009, obra dels escultors Jaume Rodri i Pep Solé. Amb l'objectiu d'assolir la independència al més aviat possible i de proposar al Parlament que sorgirà de les eleccions de la tardor la celebració d'un referèndum vinculant, una quinzena d'entitats, entre elles el Cercle Català de Negocis, Reagrupament, Solidaritat Catalana o la CUP, van signar el Compromís d'Arenys de Munt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.