Política

L'esquerra independentista avança el seu model d'estat

La tradicional manifestació de la Diada Nacional guanya color amb algunes famílies que venien de la Via Catalana

Mantenen un to decidit per una independència que trenqui amb tot

La manifestació del vespre de cada 11-S recollia com a lema la cita d'Artur Mas sobre la futura possibilitat de convocar un referèndum (“sí o sí”). Hi aplegava des de grups extraparlamentaris i acabats d'entrar (com la SI i la CUP, respectivament) fins a una vintena d'entitats. Aquests dos grups es van separar a l'Arc de Triomf: les forces d'esquerra independentista van fer cap al Fossar de les Moreres (de fet, a tocar de Santa Maria del Mar), mentre el col·lectiu d'entitats van fer els discursos a l'Arc de Triomf. Segons la policia municipal, unes 9.200 persones es van afegir a aquesta manifestació en la qual es percebien nouvinguts que s'apuntaven a caminar en grup i cantant, després de participar en la Via Catalana.

Anna Arqué, vicerectora de relacions internacionals de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) celebrava ahir al vespre la visita del líder dels flamencs, Jean Jambon, amb una desena d'acompanyants. Venien per saber si Catalunya assumeix la seva força com a nació. La manifestació del “sí o sí” la va convocar el col·lectiu d'entitats Ara o Mai, European Partnership for Independence (EPI), CSC-Intersindical, Sobirania i Progrés, Institut Nova Història, FNEC, Fundació Catalunya Estat, Catalunya Diu Prou, PEN Català, Altres Andalusos, Escola en Català, CADCI, Deumil.cat, Súmate, Centre d'Estudis Sobiranistes, Gent de la Terra, Club FNEC. També s'hi van adherir a darrera hora membres de l'Obra Balear Cultural.

Les forces d'esquerres independentistes van fer via lateral avall. Va ser quan giraven cap a Santa Maria del Mar que, un grup d'encaputxats (protegits per altres que evitaven que els fessin fotos) van fer unes pintades en un edifici abandonat que deien: “Organitza't i ataca el capital, el patriarcat, l'Estat espanyol i el francès”. En marxar, es van enganxar cartells de la manifestació del 19 d'octubre. Les forces d'esquerra dels Països Catalans deixen clar el seu camí amb el seu lema: Independència per canviar-ho tot. David Fernández, parlamentari de la CUP, va obrir els parlaments, tot recordant que la força no és la de tres parlamentaris, sinó de les 126.000 persones que els van votar i que segueixen fent-se sentir cada dia.

Ambient antagònic

Ahir, aquella gent que es va quedar freda amb la Via Catalana va decidir ajuntar-se a la manifestació de plaça Urquinaona. Les samarretes grogues es van sumar a la majoria que duien un vestuari negre i en la qual, tot i que l'“in-inde-independència” també era present, eren més habituals els càntics de “no volem ser”, “sense València, no hi ha independència”, “Guillem Agulló, ni oblit ni perdó” i “visca Terra Lliure”. Tot i haver-hi evidents elements lúdics, com el pilar de quatre d'arrencada dels Xiquets de l'Esquerra independentista, i la traca, la tensió es va produir en el moment de les pintades. A les gralles que també s'havien sentit pel passeig de Colom en la Via Catalana, ahir se sumava la samba dels tambors. Algun cartell enginyós: “Volem independitzar-nos de tot el que no ens deixa viure, també de La Caixa” i banderes amb “Freedom for Lombardia”. Al metro, minuts abans, uns turistes russos duien banderes estelades a les espatlles, semblants a les que es venien il·legalment a plaça Urquinaona.

LES DATES

13.09.13
assemblea
a Arenys de Munt
per debatre i votar accions per a una mobilització contínua. L'impulsa la coordinadora nacional dels referèndums del 2009.
19.10.13
manifestació
nacional
que arrenca a la plaça Universitat
de Barcelona a partir de les sis de la tarda. El seu lema és inequívoc: ‘Independència per canviar-ho tot.'
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.