Política

Una Diada fora de l'11-S?

El Punt Avui TV i la Fundació Llibreria Les Voltes estrenen un debat sobre la nova constitució catalana

Les esmenes plantegen que la festa nacional sigui el dia de la proclamació de la independència o per Sant Jordi

Debatre la nova constitució catalana i les esmenes que s'hi van presentant a través de la web Unanovaconstitucio.cat . Aquest és l'objectiu del programa Debats per una nova constitució, que ahir es va estrenar a El Punt Avui Televisió, organitzat conjuntament amb la Fundació Llibreria Les Voltes. Una de les qüestions que s'hi va plantejar és la que fa referència als símbols que hauria de tenir el futur país independent. Es proposa que la bandera sigui la senyera, que l'himne oficial sigui Els segadors i que la Diada es continuï celebrant l'11 de setembre. Els ponents no van discrepar gaire sobre els dos primers aspectes, però el tercer és més controvertit. En les esmenes que es van rebent s'ha proposat que l'11 de setembre no continuï essent considerat la Diada, tot i que es podria mantenir el seu caràcter festiu. Sobretot perquè el que fa és rememorar una derrota d'ara fa 300 anys i, si es crea un nou país, potser és el moment de celebrar la festa nacional coincidint amb la data en què es proclami la independència de Catalunya. Sebastià Sardiné, de l'ANC, era un dels ponents del debat d'ahir a la nit, i va proposar una solució salomònica: que la constitució catalana o la proclamació de la independència es faci coincidir amb l'11 de setembre. D'aquesta manera, tothom queda content. Altres possibilitats que s'han plantejat a través de les esmenes és que es consideri com a Diada la festivitat de Sant Jordi, el 23 d'abril, ja que aquest és el patró de Catalunya.

Durant el debat també es van plantejar temes com ara la redistribució territorial del país o la capitalitat de Barcelona, la necessitat o no de tenir un president i un primer ministre o si el nom del nou país ha de ser República de Catalunya o simplement Catalunya. Al debat, hi van participar Josep Maria Vilajosana, degà de dret de la UPF; Isabel-Helena Martí, de Sobirania i Justícia, i Sergi Font, de la Fundació Llibreria Les Voltes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia