Política

La fiscalia investiga la Fundació Irla pel lloguer de locals a Esquerra

S'analitza si l'entitat privada pot haver comès un delicte d'administració deslleial afavorint el partit

La denúncia va ser presentada per un particular

La fiscalia de Barcelona investiga si la Fundació Josep Irla i Bosch, vinculada a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), està fent un tracte de favor econòmic al partit, que podria ser constitutiu de delicte. Concretament, el ministeri públic analitza si l'entitat privada podria haver comès algun delicte societari o d'administració deslleial en tenir llogats una vintena de locals de la seva propietat, i repartits per tot Catalunya, a Esquerra a un preu simbòlic o amb un acord desfavorable per al patrimoni de la fundació.

La denúncia va ser presentada per un particular a la fiscalia de Barcelona entre el març i l'abril passat. El fiscal responsable d'aquesta investigació ha encarregat als Mossos d'Esquadra un informe sobre el patrimoni de la fundació, que du el nom de qui va ser president de la Generalitat de Catalunya a l'exili entre 1940 i 1954, i sobre els acords patrimonials amb el partit republicà. La policia catalana ultima aquesta investigació, que determinarà si hi ha indicis delictius i, per tant, si hi ha fonament per denunciar la fundació al jutjat, o no hi ha cap irregularitat penal i, per tant, la investigació s'arxiva.

Un dels locals de la fundació sota sospita és el de la nova seu d'Esquerra al carrer Calàbria 166 de Barcelona, que el partit va inaugurar l'octubre del 2006. També n'hi ha d'altres a Tarragona i altres ciutats catalanes. La fundació, presidida pel secretari general d'ERC, Joan Ridao, suporta les hipoteques d'aquestes seus d'ERC. Precisament, l'auditoria dels comptes de la Fundació Irla de l'any 2007 detalla que té un deute amb les entitats financeres de 5,5 milions d'euros en concepte de les hipoteques fetes, amb distints venciments, per adquirir una vintena de locals que l'entitat té per tot el territori català, com a Girona, Igualada i Reus.

El Codi Penal estableix que davant la naturalesa de certes institucions (com les entitats sense ànim de lucre), en els delictes societaris no és necessari la denúncia del perjudicat –que en aquest cas seria la Fundació Irla– si es demostra que s'afecta els interessos generals o a una pluralitat de persones.

El juny passat, la fiscalia de Barcelona va arxivar una investigació oberta a la Fundació Josep Irla per la concessió d'una subvenció de 60.000 euros de la secretaria general de l'Esport de la Generalitat.

Un portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya va declarar ahir que estan “molt tranquils” davant la nova investigació de la fiscalia. I va afegir: “En tots els locals llogats a la Fundació Irla hi ha un contracte de lloguer que paguem puntualment, i els locals venuts estan escripturats, i tot es pot comprovar a la Sindicatura de Comptes”.

LA XIFRA

5,5
milions d'euros
tenia pendents de pagar el 2007 la fundació als bancs per la compra d'una vintena de locals.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.