Política

Valeriano Gómez, un afiliat a la UGT i crític amb la reforma laboral

El nou ministre de Treball es va manifestar el 29-S

Amb el seu nomenament, el president espanyol busca la reconciliació amb els sindicats

El nomenament com a ministre de Treball de Valeriano Gómez, membre d'UGT i crític amb l'última reforma laboral del govern espanyol contra la qual es va manifestar el 29-S, suposa un intent del president José Luis Rodríguez Zapatero per recompondre el diàleg social i la relació amb els sindicats.

Gómez, llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials i especialitzat en Economia del Treball, va ser secretari general d'Ocupació entre 2004 i 2006, càrrec que va deixar per motius personals, després de tancar amb sindicats i patronal la primera reforma laboral de l'era Zapatero.

El llavors ministre de Treball, Jesús Caldera, va negar que hagués discrepàncies personals amb Gómez i va explicar que aquest es marxava per problemes de salut, que en el seu entorn van assegurar que s'havien agreujat durant l'intens procés negociador amb els agents socials.

Gómez va estar directament implicat en una reforma del mercat de treball que va incloure un pla de xoc per reduir la temporalitat i la creació del contracte de foment de l'ocupació, i en la qual també es va pactar una retallada de les cotitzacions socials per als empresaris, així com una millora de la prevenció dels riscos laborals.

Des de 2007, és membre del Consell Econòmic i Social (CES), càrrec que abandonarà per posar-se al capdavant d'un departament que ha d'afrontar un elevat atur de 4,6 milions de persones.

Gómez haurà de tractar una de les reformes més polèmiques, la del sistema de pensions, amb la qual el govern espanyol vol endarrerir l'edat de jubilació i ampliar el període de còmput per calcular la pensió.

També haurà d'abordar la profunda reforma de les polítiques actives d'ocupació que ha promès Zapatero per fer més efectiva la recerca de feina des dels serveis públics.

Nascut el 1957 a Arroyo del Ojanco (Jaén), ha treballat com economista en el gabinet tècnic de la Comissió Executiva Confederal d'UGT i va ser assessor del Ministeri de Treball i seguretat Social des de 1988 fins a 1994.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.