Política

Creix l'independentisme

Un de cada quatre catalans aposta ja per la creació d'un estat propi

El partidaris de la sobirania han ascendit més d'un 10% en els últims cinc anys i han disminuït els defensors d'una comunitat autònoma per al país

L'independentisme està en efervescència. L'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió xifra en un 25,2% els partidaris d'un estat propi. O el que és el mateix: un de cada quatre catalans aposta perquè Catalunya disposi d'una sobirania plena. El percentatge és rècord. Aquest organisme dependent del govern no havia quantificat mai tants independentistes des que elabora aquesta enquesta d'opinió política, el juny del 2005. D'aleshores ençà, el sobiranisme ha ascendit progressivament més de deu punts, gairebé al compàs amb què s'han desinflat els defensors d'una comunitat autònoma per al país. Fa cinc anys, quan els partits catalans endegaven el procés de reforma de l'Estatut, superaven el 40%. Ara es troben en el 34%.

Després de la retallada del Tribunal Constitucional, el CEO ja va detectar un nombre d'independentistes inaudit, del 24,3%. Passada la multitudinària manifestació del 10 de juliol, els mesos d'estiu i a les portes de la campanya electoral, no hi ha hagut cap efecte suflé. Al contrari: ha continuat creixent. A hores d'ara, un 65,9% dels ciutadans considera que Catalunya té un “nivell insuficient d'autonomia”. A part dels independentistes i dels partidaris de mantenir l'organització política actual, hi ha els que advoquen per “un estat propi dins d'una Espanya federal”, que segueixen a l'alça malgrat el cop de porta del TC a l'Espanya plural. Un 30,9% defensa aquesta opció. a l'altra banda de l'espectre polític, només un minso 5,9% voldria ser una “regió” amb un nivell d'autogovern menor a l'actual.

25,2
és el percentatge
de defensors d'un estat català. Fa més de cinc anys, el juny de 2005, eren el 13,6%. Un any enrere, els independentistes ja ascendien al 21,6%.
65,9
són el tant per cent
de catalans que consideren que Catalunya té un nivell “insuficient” d'autonomia. Aquests insatisfets també han anat a l'alça en els darrers anys.
1/3
dels catalans
voldria que formar part d'un “estat dins d'una Espanya federal”. Fa cinc anys, la proporció de federalistes era molt similar a l'actual.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.